Ako dokážu steny dotvoriť štýl

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Bez názvu
Foto: Môj dom

Čo hovorí výtvarníčka Zuzana Poláková o svojich stenách

„Mám rada sýte, ostré farby, nebojím sa farebného výbuchu, samozrejme, všetko s citom. Inak si vyberám farebnú škálu pre svoje obrazy, inak na dekorovanie povrchu nábytku a celkom iný spôsob nachádzam pri voľbe farieb do obytných miestností. Do tmavých interiérov patria jemné svetlé farby. Môj byt, i keď v stáročnom dome, má dostatok svetla. Najviac presvetlená je spálňa, ktorú som vymaľovala celkom intui­tívne tmavofialovým odtieňom v niekoľkých vrstvách.
Bez názvu
Foto: Môj dom

Obývačka je obrátená do starobylej uličky a je o trochu tmavšia. Maľovala a hubkou som tupovala akrylový oranžovohnedý náter na dlhšej stene miestnosti. Dobové ostenia okien osadených do uličného múru dostali rovnaký tupovaný náter ako čelná stena. Oproti nej sa však zopakoval iba motív orámovania zlatou tenkou akrylovou linkou. Chcela som, aby na bielom pozadí vynikol nábytok a obrazy. Galéria na prízemí sa ťahá do hĺbky domu s masívnymi múrmi, a tak priestor potreboval rozjasniť. Ostala som verná efektu umeleckého tupovania hubkou, ale už v jasných zlatistých odtieňoch.“

O klasickom batikovaní a tupovaní stien

Batikovať možno zvitkom hrubšej tkaniny. Správnu štruktúru docielime, ak nastriháme alebo inak rozstrapkáme okraj, prípadne celú plochu textílie. Potom jemne namočíme už predtým vo vode navlhčenú a vyžmýkanú tkaninu do nie príliš sýtej farby. Textíliu pred každým namočením do farby roztrasieme, aby sa v nej uvoľnili vlákna. Po vyžmýkaní farby, tkaninu voľne stlačíme v dlaniach a priložíme na stenu. Vaľkáme ju všetkými smermi. Nemali by pritom vznikať škvrny ani ostávať čisté miesta. Môžeme ju skrútiť do zvitku a odtláčať valčekovým spôsobom na kuse drôtu (mozaikové batikovanie). Mramorovanie vzniká batikovaním dvakrát po sebe rôznymi odtieňmi. Podobným spôsobom môžeme pritláčať (nie však odvaľovať!) na stenu morskú hubu alebo mierne opotrebovanú štetku. Vtedy hovoríme o technike tupovania. Nástroje pred každým pritláčaním mierne pootočíme, aby nedošlo k nežiaducemu opakovaniu vzoru.

Celý článok si môžete prečítať tu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať