S kalovým čerpadlom vás prudké topenie snehu nezaskočí!

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Bez názvu
Na snímke veľmi odolné čerpadlo Septik Praktik v antikorovom vyhotovení. Foto: Mountfield

BRATISLAVA 5. februára (WBN/PR) – Voda vyliata z brehov sa potom rýchlo valí do záhrad, garáží a pivníc. Jediným riešením je v tej chvíli mať po ruke kvalitné čerpadlo. Ale aké si vybrať? O tom hovoríme s odborníkom na čerpadlá Petrem Zahrádkou zo spoločnosti Mountfield.

Aké čerpadlo by ste odporučili v prípade, že voda zaplavila napríklad pivnicu alebo časť záhrady?

Pre tieto prípady sú určené ponorné kalové čerpadlá. Odčerpáte s nimi špinavú vodu nielen zo zaplaveného domu, bazénu, záhrady, ale aj z priekop a stavebných jám alebo septikov. Výhodou kalových čerpadiel je teda široký rozsah ich použitia. Každé možno samozrejme používať aj na čerpanie čistej vody.

To sa už dostávame k tomu, aké by vlastne malo byť po technickej stránke…

Konštrukcia ponorných kalových čerpadiel má byť robustná. Kvalitné značky sú preto vyrobené z antikorovej ocele, liatiny alebo odolného plastu a majú zosilnené steny. Dôvodom je potreba zabezpečiť vysokú odolnosť voči vonkajším vplyvom. Napríklad voči nárazom čerpadla o dno alebo stenu výkopu, jamy, žumpy, o stavebnú konštrukciu alebo prípadnej agresívnosti čerpaných kvapalín. Preto mávajú tieto čerpadlá aj väčšiu hmotnosť. Je jasné, že kalové čerpadlá pracujú prevažne vo veľmi ťažkých podmienkach, a preto musia mať veľmi robustnú konštrukciu. Pri výbere kalového čerpadla odporúčam také, ktoré má v sebe zabudovaný rezací nástavec na rozdrvenie hrubých nečistôt. Malo by mať tiež antikorové sito, ktoré ho ochráni v prípadoch, keď čerpaná voda obsahuje pevné častice, ako sú napríklad kúsky tvrdého dreva, drôty, piesok a podobne.

Bez názvu
Foto: archív

Pri kalových čerpadlách sa môžeme stretnúť aj s takzvaným spodným nasávaním. Na čo je dobré?

Spodné nasávanie znamená, že kvapalina je nasávaná spodnou časťou čerpadla a motor je uložený v jeho hornej časti. Vďaka tomuto rozloženiu dokážu čerpať zo zaplaveného priestoru maximum kvapaliny.

Čo by kalovému čerpadlu nemalo chýbať, aby spoľahlivo plnilo svoj účel?

Určite by mal byť vybavené kvalitnými mechanickými keramickými upchávkami a antikorovým hriadeľom. A tiež plavákovým spínačom, ktorý ovláda chod čerpadla v závislosti na hladine čerpanej kvapaliny. Keď hladina prekročí spínaciu výšku, zapne plavákový spínač čerpadlo automaticky. Keď hladina vody klesne na vypínaciu výšku, plavákový spínač čerpadlo automaticky vypne.

Záplavová voda často obsahuje aj drobný piesok alebo dokonca aj väčšie pevné častice.

Pri čerpaní kvapaliny obsahujúcej drobné kamienky či piesok, musí byť použité kalové čerpadlo s veľmi odolným obežným kolesom. Pri veľmi znečistenej kvapaline s väčšími pevnými časticami už je potrebné použiť nejaké profesionálne zariadenie. Také, aké majú napríklad hasiči a ďalšie záchranárske zbory. Ide o špeciálne typy, ktorým sa niekedy hovorí evakuačné čerpadlá. Zo zatopeného priestoru dokážu odčerpávať až 20 tisíc litrov za hodinu. Sú vhodné aj pre také prípady, keď je nutné odčerpávať aj pri stálom prítoku novej a novej vody.

Kalové čerpadlo by mal mať vlastne po ruke každý majiteľ rodinného domu. Kde by sme si ich mali zadovážiť?

Vyhnite sa internetu a choďte k špecializovanému predajcovi, ktorý má tovar od zavedených výrobcov a je schopný s voľbou konkrétneho modelu kvalifikovane poradiť.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Mountfield