Cesta v Rohožníku má byť bezpečnejšia, prerobia ju do roka

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Cesta oprava
Foto: SITA/Tomáš Benedikovič

BRATISLAVA 20. novembra (WEBNOVINY) – Bratislavský samosprávny kraj (BSK) získal územné rozhodnutie na kompletnú rekonštrukciu cesty III/50310 v Rohožníku, na ktorú presmerujú ťažkú dopravu.

Ako informovala hovorkyňa Bratislavského kraja Iveta Tyšlerová, je to jeden z najpálčivejších problémov tohto regiónu, no v súčasnosti už kraj pripravuje žiadosť o stavebné povolenie.

Výstavbu by mali začať do roka, predpokladané náklady sú šesť miliónov eur.

Ako informovala Tyšlerová, v trase pôvodnej cesty vybudujú novú cestu, ktorá bude mať parametre vyhovujúce súčasným normám. Šírka jazdných pruhov bude 3,5 metra, s odstavným pruhom so šírkou 1,25 metra. Neprehľadné zákruty majú upraviť tak, aby bola doprava bezpečná a plynulá.

Cestu upravia pre nákladiaky

„Hlavnou zmenou bude vybudovanie novej vozovky, po ktorej budú môcť jazdiť aj nákladné vozidlá s produkciou z výrobných závodov v Rohožníku. To umožní vylúčiť ťažkú dopravu z cesty Rohožník – Pernek – Lozorno,“ priblížil predseda BSK Pavol Frešo. Ako doplnil, po vybudovaní diaľničných kolektorov pri Malackách túto cestu napoja priamo na diaľnicu.

Zmluvu o spolupráci s obcou Rohožník a spoločnosťami Holcim (Slovensko) a. s., Baumit spol. s. r. o. a Alas Slovakia spol. s. r. o., podpísal predseda BSK minulý rok v decembri. Ako uviedla Tyšlerová, cesta medzi Rohožníkom a Malackami je spojnicou malokarpatského podhoria s okresným mestom Malacky a cez diaľnicu D2 s hlavným mestom.

Bez úprav od 70. rokov

Bez stavebných úprav a rekonštrukcie slúži od 70. rokov minulého storočia. Stav cesty, vrátane šírky a pevnosti krajníc nezodpovedá súčasnému nárastu automobilovej dopravy, hlavne ťažkej nákladnej dopravy a vyžaduje si kompletnú rekonštrukciu.

Potrebu rekonštrukcie podčiarkuje aj skutočnosť, že cesta je strategickým napojením na ostatnú cestnú sieť pre výrobné závody spoločností Holcim, ALAS, Baumit či Agropartner, ktoré sú zároveň významnými zamestnávateľmi v regióne.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Pavol Frešo