Eurokomisár Rehn nevylučuje ďalšiu pomoc Grécku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Grecko
Protesty gréckych pracovníkov Foto: SITA/AP

HELSINKY 21. augusta (WEBNOVINY) – Eurokomisár pre ekonomické a menové záležitosti Olli Rehn nevylučuje, že Grécko bude potrebovať tretí balíček zahraničnej pomoci.

Uviedol však, že poskytovatelia úverov Aténam majú aj iné možnosti na to, aby ich program pomoci pokračoval. Vyjadril sa takto pre stredajšie vydanie fínskeho denníka Helsingin Sanomat.

Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble v utorok povedal, že Grécko bude potrebovať ďalšiu núdzovú pomoc, čím vyvolal sériu protestov zo strany opozičných strán len päť týždňov pred voľbami v Nemecku.

Poskytovatelia úverov Grécku, čiže Európska komisia, Európska centrálna banka a Medzinárodný menový fond, známi ako takzvaná trojka, plánujú zhodnotiť svoj program pomoci na jeseň.

„Vtedy zároveň posúdime možné pokračovanie a financovanie gréckeho programu. Udržateľnosť záväzkov sa môže zlepšiť napríklad predĺžením splatnosti pôžičiek,“ citoval fínsky denník eurokomisára pre ekonomické a menové záležitosti.

Olli Rehn pre Helsingin Sanomat povedal, že kľúčovou otázkou je schopnosť Grécka realizovať ekonomické reformy vyplývajúce z terajšieho programu pomoci a jeho schopnosť dosahovať prebytok verejných financií. Atény dostali dva balíčky zahraničnej pomoci v celkovej sume 240 mld. eur. Terajší program pomoci sa skončí v závere roka 2014.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Olli RehnWolfgang Schäuble