Mikloš chce limit pre verejný dlh, podporu zvažuje aj Smer

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ivan Mikloš
Ivan Mikloš Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 18. januára (WEBNOVINY) – Ministerstvo financií sa pokúsi presadiť obmedzenie pre maximálnu výšku verejného dlhu, a to prostredníctvom ústavného zákona. Podľa slov ministra financií Ivana Mikloša chce vláda prijať prísnejšie inštitucionálne a legislatívne pravidlá proti zvyšovaniu zadlžovania a s cieľom získať pre nich podporu bude rokovať aj s opozíciou. „Prídeme s návrhom riešenia cez ústavný zákon, kde by sa zadefinovala určitá úroveň, ktorú nechcem teraz strieľať od brucha, ale určite by mala byť nižšia ako 60 % (hrubého domáceho produktu – poznámka red.) a podľa môjho názoru ešte nižšia, ktorá by nesmela byť v žiadnom prípade prekročená,“ uviedol na utorňajšej tlačovej besede Mikloš. Podľa jeho slov by bolo pritom ideálne, ak by sa takýto strop podarilo stanoviť ústavným zákonom. V prípade ak sa to nepodarí, ministerstvo príde aspoň s „jednoduchým“ zákonom, ktorý bude limit pre verejný dlh riešiť.

Podpora opozície pre návrh ústavného ohraničenia verejného dlhu však zatiaľ zostáva otázna. „Je to trošku širšia téma, ktorá neobsahuje len tento bod. Ide o celok zmien fiškálnych pravidiel. Sme ochotní o tom diskutovať, máme aj nejaké svoje návrhy,“ uviedol pre agentúru SITA exminister financií a poslanec strany Smer-SD Ján Počiatek s tým, že ak by sa názory s koalíciou v rámci reformy fiškálnych pravidiel stretli, boli by ochotní zmeny podporiť. Zhodu by však podľa neho bolo potrebné nájsť vo viacerých otázkach, napríklad v systéme fungovania fiškálnej rady, ktorá má ako nezávislý orgán dozerať na fiškálnu politiku.

Vytvorenie fiškálnej rady avizuje aj Ivan Mikloš. „Pripravíme aj návrhy na zriadenie tzv. fiškálnej rady, ktorá by mala byť úzkym, nezávislým orgánom, ktorý bude kontrolovať transparentnosť a efektívnosť vynakladania verejných zdrojov,“ uviedol na tlačovej besede Mikloš. Dodal pritom, že v oblasti verejných financií bude jednou z priorít ministerstva nastavenie prísnejších pravidiel tak, aby sa štát nezadlžoval, aby verejné financie boli efektívne, a aby sa dodržiavali pravidlá v oblasti rozpočtovania. Sprísnenie pravidiel financovania sa pritom podľa jeho slov bude týkať aj samospráv.

Maximálna hranica pre verejný dlh má byť jedným z opatrení, ktoré chce ministerstvo financií prijať. Rezort chce podľa Miklošových slov prijať viaceré systémové opatrenia, ktoré by mali znížiť výdavky štátu, znížiť mieru plytvania a neefektívneho vynakladania peňazí a na druhej strane zvýšiť príjmy. Jedným z opatrení má byť napríklad aj zníženie daňových únikov, a to najmä pri dani z pridanej hodnoty (DPH). „V roku 2011 sa chceme sústrediť na systémové zmeny, na také zmeny, ktoré naštartujú ekonomiku,“ uvádza Mikloš.

Tento rok bude pritom podľa jeho slov veľmi dôležitý aj z hľadiska budúcej podoby odvodového systému, či plánovaného zjednotenia výberu daní, ciel a odvodov. „V tomto roku chceme uskutočniť inštitucionálne zjednotenie daňovej a colnej správy na tej najvyššej úrovni,“ uviedol v utorok Mikloš s tým, že daňová správa bude reorganizovaná už od prvého januára budúceho roka. Diskusie okolo plánovanej zmeny odvodového systému by sa pritom mali ukončiť v horizonte maximálne niekoľkých týždňov. „Predpokladám, že tieto diskusie sa v najbližších dňoch či týždňoch uzavrú a tento rok využijeme na to, aby sme pripravili potrebné legislatívne, inštitucionálne a vecné zmeny,“ očakáva minister financií.

Rezort financií vidí „obrovské rezervy“ aj v oblasti poistenia majetku štátu a chce preto v tejto oblasti pripraviť systémové riešenie, ktoré by malo vytvoriť priestor na úspory. Rovnako chce ministerstvo pripraviť aj zmeny v systéme podpory bývania. „Prídeme s návrhom systémového prístupu štátu pri nákupe licencií, informačných technológii, pretože tam tiež vidíme veľké rezervy a pripravíme tiež analýzu možností zvýšenia príjmov štátu z hazardných hier,“ priblížil ďalšie plány v rezorte Mikloš. Výraznejšie zmeny chce ministerstvo financií v spolupráci s ostatnými rezortmi naštartovať aj v podpore znalostnej spoločnosti.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ivan MiklošJán Počiatek