NDS v tendri na dozor pre R4 porušila zákon

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Diaľnica

BRATISLAVA 9. marca (WEBNOVINY) – Štátna akciovka Národná diaľničná spoločnosť (NDS), a.s. vo verejnej súťaži na činnosť stavebného dozoru pre výstavbu rýchlostnej cesty R4 Košice – Milhosť po hranicu s Maďarskom porušila zákon o verejnom obstarávaní. Na výzvu Úradu pre verejné obstarávanie preto musela tender s predpokladanou cenou 5,22 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty zrušiť. Generálnym riaditeľom NDS je nominant Smeru-SD Igor Choma, ktorý šéfuje okresnej organizácii strany v Žiline.

„Úrad konal na základe vlastného podnetu. Zistil rozpor medzi vysvetlením súťažných podkladov a oznámením o vyhlásení verejného obstarávania. Okrem toho mali požiadavky NDS vo vysvetlení súťažných podkladov diskriminačný charakter,“ informovala agentúru SITA hovorkyňa úradu Helena Fialová. Úrad pritom neeviduje námietky ani podnet na kontrolu v prípade tendra na samotnú výstavbu spomínaného úseku R4.

Na otázku agentúry SITA o dôvodoch zrušenia súťaže na dozor pre R4 a kedy by mohla byť vypísaná nová, NDS neodpovedala, hoci tento tender uzavrela ako neúspešný jeho zrušením. V tendri, vyhlásenom vlani v novembri, bolo doručených päť ponúk. Dozor podobne ako samotná stavba má byť spolufinancovaný z Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci Operačného programu Doprava. Lehota na predkladanie ponúk a otváranie obálok s ponukami uplynula 18. januára.

NDS sa odmietla vyjadriť aj k otázkam týkajúcim sa tendrov na výstavbu 16-kilometrového úseku R4 Košice – Milhosť s predpokladanou cenou 116,82 mil. eur bez dane a vyše 4-kilometrového žilinského úseku diaľnice D3 Strážov – Brodno s predpokladanou cenou 269,38 mil. eur bez dane.K tendru sa NDS nebude vyjadrovať, nakoľko sme podľa zákona o verejnom obstarávaní povinní zachovávať mlčanlivosť až do vyhodnotenia súťaže,“ uviedol hovorca diaľničnej spoločnosti Marcel Jánošík. Ponuky v tendri na stavbu R4 boli pritom otvorené už v polovici februára a na stavbu D3 mali byť podľa podmienok súťaže otvorené 8. februára. Diaľničná spoločnosť pôvodne plánovala, že stavba úseku R4 sa začne vo februári tohto roka a bude dokončená vo februári 2013.

V tendri na stavbu uvedeného úseku D3 predložili ponuky podľa medializovaných informácií štyria uchádzači. Najnižšiu cenu predložila Skanska BS, a.s. Prievidza, a to 163,4 mil. eur a NDS musela vysvetliť o 106 mil. eur nižšiu ponuku oproti predpokladanej cene. Česká firma OHL ŽS Brno navrhla za práce 199,5 mil. eur, Doprastav, a.s. Bratislava a Váhostav-SK, a.s. Žilina spolu 218,4 mil. eur a Trnavská stavebná spoločnosť, a.s. 268,35 mil. eur bez dane. Trnavská firma mala byť pritom zo súťaže vylúčená. Podľa informácií denníka Pravda diaľničiari uvažujú v najbližších dňoch tender zrušiť. Komisia vraj nechce prideliť zákazku najlacnejšej ponuke.

SITA

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Igor Choma
Firmy a inštitúcie NDS Národná diaľničná spoločnosť