Slováci šetria na toaletnom papieri, tržby výrobcov stúpli

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Toaletny_papier.jpg
Foto: Pixabay.com
Priemysel, Harmanec
Foto: SITA/Dušan Hein

BRATISLAVA 20. novembra (WEBNOVINY) – Papierenským firmám na Slovensku sa darí viac ako v minulom roku. Desať spoločností združených vo Zväze celulózo-papierenského priemyslu (ZCPP) dosiahlo počas prvých deviatich mesiacov tohto roka tržby vo výške 683 mil. eur.

V medziročnom porovnaní to predstavuje nárast o 10 %. Ako informoval generálny sekretár ZCPP Juraj Dlhopolček, papierenské firmy zaznamenali v sledovanom období medziročné zníženie tržieb z exportu z 519 mil. eur na 501 mil. eur. Export pritom dosiahol viac ako 73-percentný podiel na celkových tržbách.

“Nerovnomerný vývoj odvetvia pokračuje aj v tomto roku. Neustále rastú náklady, tentoraz za deväť mesiacov tohto roku medziročne až o 9,4 %. Pokračovali rasty cien vstupov od dreva, cez zberový papier a buničiny, až po energie. Obchodné reťazce stálym tlakom na ceny neumožňujú firmám rýchlo reagovať na zdražovanie vstupov a premietať ich do realizačných cien výrobkov,“ okomentoval dosiahnuté výsledky Dlhopolček.

Papierenské firmy zaznamenali pre úsporné opatrenia domácností zníženie odbytu toaletného papiera. “Zvýšenie daňového a odvodového zaťaženia na budúci rok a znižovanie kúpnej sily obyvateľstva nedávajú veľa dôvodov na optimizmus. Navyše celulózovo-papierenské odvetvie je závislé hlavne od exportu a pokračujúca kríza ekonomík mnohých krajín EÚ obmedzuje priestor na odbyt výrobkov na týchto trhoch,“ dodal Dlhopolček.

Firmy zväzu zamestnávali ku koncu septembra tohto roka spolu 2 810 pracovníkov, s priemernou mesačnou mzdou 1 152 eur. Papierenské spoločnosti preinvestovali v tomto období 26,2 mil. eur, čo je medziročný nárast o viac ako 2 %.

Celulózovo-papierenské odvetvie patrí k najvýkonnejším odvetviam slovenskej ekonomiky. Spolu desať firiem združených v ZCPP pokrýva 100 % výroby vláknin a papiera na Slovensku a väčšinu výroby tovaru v celom odvetví. Celulózu vyrába najväčšia firma v tomto odvetví na Slovensku Mondi SCP, a. s., Ružomberok a Bukóza Holding, a. s., Hencovce. Najväčšími spracovateľmi zberového papiera sú Metsa Tissue Slovakia, s. r. o., Žilina a SHP Harmanec, a. s., Harmanec.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať