Slovensko chce na predsedníctve EÚ minúť menej ako susedia

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Slovensko hrad bratislava
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 19. júna (WEBNOVINY) – V porovnaní so susedným Českom či Poľskom chce Slovensko na predsedníctvo v EÚ minúť menej peňazí.

Kým Česi a Poliaci sa počas svojich predsedníctiev rozhodli, že rôzne podujatia spojené s predsedníctvom zorganizujú po celej krajine, aby tak prezentovali svoju kultúru a prírodu, Slovensko túto možnosť odmieta.

Väčšinu podujatí, ako sú napríklad návštevy predstaviteľov rôznych európskych inštitúcií, z finančných dôvodov v druhej polovici roka 2016 zorganizujeme v Bratislave.

Vyplýva to z návrhu na organizačné a logistické zabezpečenie nášho predsedníctva, ktorý rezort diplomacie predložil na pripomienkovanie. Česko aj Poľsko dali za svoje predsedníctvo viac než 100 mil. eur.

Hrad, Reduta aj SND

Rokovanie vlád Česka a Slovenska odštartovali frťa
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

Šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák povedal, že to naše nás bude stáť zhruba od 50 do 80 mil. eur.

Ministerstvo priznáva, že centralizácia všetkých podujatí v Bratislave a okolí bude menej zaujímavá, ide však o lacnejšiu alternatívu, ktorá je výhodná aj z bezpečnostného hľadiska.

„V podmienkach SR sa vzhľadom na vyššie uvedené faktory ako najvhodnejšia lokalita javí Bratislava a jej okolie. Hlavným dôvodom je vzdialenosť od viedenského letiska Schwechat,“ tvrdí rezort zahraničia v návrhu. Keďže sa šetrí, podujatia chcú organizovať najmä v objektoch, ktoré patria štátu.

Rezort počíta najmä s budovou Slovenskej filharmónie (Reduta), Bratislavským hradom, historickou budovou Národnej rady SR, novou budovou Slovenského národného divadla (SND), ale po rekonštrukcii aj s kaštieľom v Rusovciach.

„Reduta je po všetkých stránkach najvhodnejším konferenčným priestorom spĺňajúcim potrebné kapacitné, logistické a reprezentatívne nároky na organizáciu všetkých predsedníckych podujatí na vysokej úrovni,“ uvádza sa v návrhu.

Reklama pre pivo a minerálky

Pivo
Foto: SITA/Igor Svítok

Reprezentačné priestory Bratislavského hradu, budova SND, prípadne Kaštieľ v Rusovciach môžu slúžiť na organizáciu slávnostných večerí či iných kultúrno-prezentačných podujatí.

„Historická budova NR SR zasa poskytuje vhodné priestory na pracovné a expertné podujatia, semináre, konferencie a podobne,“ dodáva ministerstvo.

Organizácia predsedníctva okrem toho podľa rezortu ponúka pre predsednícky štát jedinečnú príležitosť na prezentáciu vlastných kulinárskych tradícií, miestnej kuchyne a nápojov (predovšetkým vína, piva, minerálnej vody).

Vytvára sa tak široký priestor pre spoluprácu so súkromným sektorom z radov výrobcov a dodávateľov gastronomických špecialít a nápojov.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Miroslav Lajčák