Ukrajina musí podnikateľom zlepšiť podmienky, varuje Únia

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ukrajina - Francúzsko
Ukrajinská fanúšička počas zápasu ME vo futbale 2012 medzi Ukrajinou a Francúzskom. Foto: SITA/AP

KYJEV 3. októbra (WEBNOVINY) – Ukrajina by mala zlepšiť svoje podnikateľské prostredie a vykonať viaceré ekonomické reformy v predstihu pred novembrovým podpisom dôležitých dohôd s Európskou úniou. V stredu to vyhlásil eurokomisár pre obchod Karel De Gucht.

Ukrajinská vláda bude musieť nájsť riešenie viacerých problémov, vrátane ochrany dovozu áut. Prioritou je však zlepšenie podnikateľskej klímy, povedal De Gucht po stretnutí v prezidentom Viktorom Janukovyčom a členmi ukrajinského kabinetu.

„V každom prípade dôležitejšie, než celý zvyšok požiadaviek, je zlepšenie podnikateľského prostredia reálnymi krokmi. Podľa toho, čo počujem od podnikateľov, sa (teraz) prostredie zhoršuje a stáva sa nepredvídateľnejším,“ vyhlásil eurokomisár. Jeho slová potvrdzuje aj vývoj prílevu priamych zahraničných investícií do krajiny, ktorý podľa informácií ukrajinského štatistického úradu za prvý polrok 2013 medziročne poklesol o približne 90 % na 224 mil. USD.

De Gucht Kyjevu tlmočil aj názor Rady Európskej únie, podľa ktorého by sa Ukrajina nemala sústrediť len na splnenie politických podmienok, ale aj ekonomických predpokladov. „Dohodu o nich budeme musieť dosiahnuť pred Vilniusom,“ podotkol De Gucht, narážajúc na pripravovaný novembrový summit v litovskom hlavnom meste. Tu by Kyjev chcel podpísať dohodu o politickom spojení a voľnom obchode s EÚ.

Brusel však už ukrajinským lídrom v minulosti odkázal, že lepšie šance na tesnejšie prepojenie s úniou bude mať Ukrajina vtedy, ak urobí reformu svojho súdneho a bezpečnostného aparátu, ako aj svojho volebného procesu. Západ totiž Kyjev opakovane kritizoval za prebujnelú korupciu medzi štátnymi predstaviteľmi, vysoké dane a obrovskú byrokraciu, ktoré z krajiny postupne vyhnali veľké množstvo zahraničných investorov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať