Zotavovanie ekonomiky eurozóny sa trochu spomalilo

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Eurozona
Foto: SITA/AP

LONDÝN 6. novembra (WEBNOVINY) – Tempo zotavovania aktivity súkromného sektora eurozóny sa v októbri trochu spomalilo, hoci nie až tak výrazne ako sa pôvodne odhadovalo. Zložený index nákupných manažérov (PMI), ktorý zahŕňa odvetvia služieb aj priemyslu, oslabil na 51,9 bodu zo septembrových 52,2 bodu. Konečná hodnota PMI je tak lepšia, ako naznačoval prvý odhad, podľa ktorého v októbri klesol až na 51,5 bodu.

Index nákupných manažérov sektora služieb eurozóny oslabil minulý mesiac na 51,6 bodu zo septembrovej úrovne 52,2 bodu. Jeho októbrová hodnota tak bola vyššia, ako naznačoval predbežný odhad, podľa ktorého oslabil na 50,9 bodu. Hodnota indexu nad hranicou 50 bodov signalizuje posilňovanie sektora. Výsledky prieskumov, na základe ktorých agentúra Markit zostavuje indexy nákupných manažérov, podľa jej vyjadrenia naznačujú medzikvartálny rast hospodárstva eurozóny len o 0,2 %.

„Strata dynamiky vyvoláva obavy, že oživenie oslabuje, a vyvoláva to dodatočný tlak na Európsku centrálnu banku (ECB), aby podporila zotavovanie,“ uviedol Chris Williamson, hlavný ekonóm agentúry Markit. Z prieskumu ďalej vyplýva, že firmy v októbri pokračovali v znižovaní cien pre zákazníkov. Neexistuje tak veľká pravdepodobnosť rastu inflácie. Prieskum tiež ukázal, že firmy v októbri zrýchlili redukciu pracovných miest. Podľa minulotýždňových údajov bola v septembri nezamestnanosť v eurozóne na úrovni 12,2 %.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať