Pri Seredi postavia bioplynku za 4,5 mil. eur

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Bioplynová stanica
Kapušany

BRATISLAVA 12. júla (WEBNOVINY) – Pri Seredi by mala vyrásť nová bioplynová stanica. Za približne 4,5 mil. eur ju plánuje postaviť spoločnosť Stavimex Slovakia, a.s. Ako vyplýva z investičného zámeru, ktorý už investor predložil na posúdenie vplyvov na životné prostredie (Environmental Impact Assessment – EIA), bioplynová stanica by mala ročne vyrobiť takmer osem gigawatthodín elektrickej energie a viac ako šesť gigawatthodín tepla. Vyrobenú elektrickú energiu chce investor predávať do verejnej elektrickej distribučnej siete Západoslovenskej energetiky, a.s.

Spoločnosť bude v bioplynovej stanici vyrábať elektrickú energiu a teplo prostredníctvom spaľovania odpadu rastlinného a živočíšneho pôvodu. Bioplyn, ktorým bude poháňaná kongeneračná jednotka, investor v stanici vyrobí prostredníctvom spaľovania odpadu zo spracovania mäsa, spaľovania vnútorností zvierat, či kuchynského a reštauračného odpadu. Ročne by sa malo v bioplynovej stanici spáliť takmer 28 tisíc ton takéhoto odpadu. Bioplynová stanica by sa mala rozprestierať v lokalite Malý Háj na ploche takmer 24 tisíc metrov štvorcových. S výstavbou stanice chce investor začať v apríli budúceho roka, pričom ukončenie výstavby je naplánované o štyri mesiace neskôr.

Firma Stavimex Slovakia už niekoľko rokov pôsobí na slovenskom a zahraničnom trhu v oblasti tepelnej techniky. Má skúsenosti s inštaláciou kotolní a spaľovní nebezpečných odpadov. Na slovenský a zahraničný trh dodáva samostatné kotly, ako aj kompletné kotolne na biomasu.

SITA

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať