Takmer 230 tis. SZČO po odvodovej reforme klesne príjem

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Londýn dnes ostal bez metra
Ulice Londýna sú dnes preplnené ľuďmi. Pracovníci londýnskeho metra začali už tretí štrajk za tri mesiace. Zrušenie premávky metra, ktoré v bežný pracovný deň prevezie 3 milióny pasažierov spôsobilo v meste chaos. Ľudia, ktorí v rámci mesta dennodenne dochádzajú za prácou, či štúdiom, sa snažia do cieľa svojej cesty pešo, bicyklom, alebo autobusom. Autobusy však situáciu nezvládajú riešiť. Foto: AP Photo/Sang Tan

BRATISLAVA 7. marca (WEBNOVINY) – Takmer 230 tisíc samostatne zárobkovo činným osobám (SZČO) by mal po reforme daní a odvodov klesnúť ich čistý príjem. Dôvodom je najmä zvýšenie ich vymeriavacieho základu pri platení odvodov, ako aj nárast základu dane, keďže základ dane sa už nemá znižovať o zaplatené odvody. Približne 170,2 tis SZČO so ziskom z podnikania pred zdanením a odvodmi nad 3 416 eur do 8 162 eur sa má príjem znížiť v priemere o 8,4 %, resp. o 312,6 eur ročne. Zvyšnej skupine znevýhodnených SZČO, ktoré majú zisk z podnikania pred zdanením a odvodmi od 8 163 eur do 84 706 eur ročne, má príjem po reforme klesnúť v priemere o 11,2 %, resp. o 1 208,4 eura ročne. Vyplýva to z návrhu reformy daní a odvodov, ktorý pripravilo ministerstvo financií.

Vymeriavací základ SZČO pri platení odvodov sa má po reforme zvýšiť. Základ dane pri určovaní vymeriavacieho základu na sociálne poistenie by sa totiž nemal deliť číslom 2 a pri určovaní vymeriavacieho základu na zdravotné poistenie by sa nemal deliť číslom 2,14. Na SZČO by sa mala vzťahovať 9-percentná sadzba na zdravotné poistenie namiesto súčasnej 14-percentnej a sadzba na sociálne poistenie by mala klesnúť zo súčasných 33,15 % na 16 %. SZČO nemajú mať v uznateľných daňových nákladoch platby na sociálne a zdravotné poistenie.

Minimálny vymeriavací základ SZČO pri platení odvodov má podľa jedného z pracovných návrhov tvoriť 3,38-násobok životného minima, čo je 641 eur. Tým sa podľa rezortu financií zachová výška minimálnej platby do poistných systémov sociálneho a zdravotného zabezpečenia na súčasnej úrovni. Pre zdravotný a sociálny odvod sa uvažuje so stropom na úrovni 20-násobku životného minima (pre rok 2012 by predstavoval 3 793 eur) rovnako pre zamestnancov, SZČO a ľudí pracujúcich na dohody. V hre však podľa ministra financií Ivana Mikloša zostáva aj to, že by sa minimálny a maximálny vymeriavací základ naviazali na priemernú mzdu na Slovensku. Sociálny odvod pre fyzické osoby s príjmami z dohôd má byť na úrovni 13,1 %, keďže neplatia nemocenské poistenie, invalidné poistenie a poistenie v nezamestnanosti.

Podľa navrhovanej daňovo-odvodovej reformy by základom pre výpočet daní a odvodov mala byť superhrubá mzda, teda mzda zamestnanca zvýšená o odvody zamestnávateľa okrem polovice súčasného poistného na úrazové poistenie. Úrazové poistenie by sa malo presunúť zo Sociálnej poisťovne na komerčnú sféru. Zdravotné odvody by mali tvoriť 9 % zo superhrubej mzdy namiesto súčasných 14 % z hrubej mzdy. Súčasne by sa mal pre zamestnancov zaviesť jednotný sociálny odvod vo výške 19 % zo superhrubej mzdy. Približne 150 tis. nízkopríjmovým zamestnancom so zárobkom po minimálnu mzdu sa má po reforme znížiť daňovo-odvodové zaťaženie. Ich príjem má vzrásť v priemere o 8,2 %, resp. o 10,8 eura mesačne. Takmer 1,5 mil. zamestnancom s príjmom od minimálnej mzdy po 2 324 eur sa má príjem zvýšiť v priemere o 0,86 %, resp. o 5,54 eura mesačne.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia