Agentúra Moody's zhoršila rating Slovenska

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Radičová
Premiérka Iveta Radičová Foto: SITA/Jozef Jakubčo
Moody´s
Foto: piazzaffari.info

Moody’s potvrdila najvyšší rating eurovalu

Medzinárodná ratingová agentúra Moody’s potvrdila predbežný rating dlhodobých záväzkov Európskeho fondu finančnej stability (EFSF) na stupni Aaa, pričom potvrdila aj jeho stabilný výhľad. Agentúra zároveň v utorok potvrdila aj krátkodobý predbežný rating eurovalu na stupni Prime-1. Moody’s ratingy eurovalu potvrdila po tom, ako v pondelok zmenila ratingy krajín eurozóny, ktoré sú garantmi EFSF.

LONDÝN 14. februára (WEBNOVINY) – Medzinárodná ratingová agentúra Moody’s v pondelok zhoršila dlhodobý emisný rating Slovenskej republiky na úroveň A2 zo stupňa A1. Výhľad ratingu upravila na negatívny zo stabilného.

Agentúra rozhodnutie zdôvodnila najmä obavami z vývoja dlhovej krízy v eurozóne a hospodárskeho spomalenia regiónu, čo môže negatívne vplývať na schopnosť vlády plniť svoje ciele v oblasti rozpočtovej konsolidácie a zvrátiť nepriaznivý trend vývoja dlhu.

Zvýšené riziko pre hospodársky rast Slovenskej republiky predstavuje aj oslabenie externého dopytu. Negatívny výhľad odráža názor agentúry, že zhoršenie dlhovej krízy v eurozóne bude mať negatívny dopad na podmienky v domácej ekonomike a verejných financiách.

Agentúra Moody’s tak podľa analytikov nasledovala krok ratingovej agentúry S&P, ktorá v januári naplnila svoje decembrové hrozby a znížila rating deviatim krajinám eurozóny, vrátane Slovenska. Aktuálne zhoršenie ratingu Slovenska pritom podľa analytikov odzrkadľuje najmä dlhodobú situáciu v eurozóne.

„Táto situácia vplýva aj na krajiny, ktoré sú na eurozóne obchodne závislé,“ uviedol pre agentúru SITA analytik UniCredit Bank Dávid Dereník.

Zníženie ratingu môže podľa analytikov zhoršiť aj podmienky pre Slovensko na financovanie svojich potrieb na finančnom trhu.

Analytici väčšiu reakciu trhov nečakajú

Investori sú však podľa Dávida Dereníka už v súčasnosti dosť opatrní a nejaká väčšia reakcia trhu na tento krok by nemala prísť. „Aj dnes, podobne ako aj v januári hovoríme, že pokles ratingu krajiny o jeden stupeň nemusí automaticky znamenať, že by sa s okamžitým účinkom zhoršila naša schopnosť financovať sa či dokonca načas splácať svoj dlh,“ dodáva analytička Poštovej banky Eva Sadovská.
Trhy
Foto: SITA/AP

Nižší rating síce podľa Sadovskej môže mať vplyv na výnosy, ktoré veritelia budú od Slovenska za poskytnuté prostriedky požadovať, avšak určitú rizikovú prirážku Slovensko platilo aj s vyšším ratingom.

„Investori sa totiž často rozhodujú na základe sentimentu v celom regióne, a keďže Slovensko patrí do regiónu CEE, hodnotili nás aj podľa vývoja v okolitých krajinách, napríklad v problémovom Maďarsku,“ konštatuje analytička Poštovej banky.

Rating vplýva aj na vývoj politiky

Brífing volebného programu SDKÚ DS
Foto: Foto: SITA/Marián Peiger

Podľa ministra financií Ivana Mikloša môže za zníženie ratingu okrem zhoršeného vývoja v externom prostredí, na ktoré je Slovensko ako malá otvorená ekonomika významne naviazané, aj vývoj na domácej politickej scéne.

„Sú tu politické riziká najmä z hľadiska pokračovania v potrebných reformách a tie sú dané predčasnými voľbami. Žiaľbohu platíme daň za rozbitie vlády, za pád vlády, takže toto treba pripísať na vrub tých strán, ktoré vládu položili,“ povedal na utorňajšej tlačovej konferencii Mikloš.

Napriek tomu si myslí, že skresanie deficitu pod 3 % hrubého domáceho produktu v roku 2013 je reálne, čo by mohlo pomôcť Slovensku opäť zlepšiť svoje hodnotenie aj v očiach ratingových agentúr.

Ako dodal, ani zníženie ratingu Slovenska v poradí už druhou ratingovou agentúrou by nemalo znamenať zhoršenie prístupu krajiny k zdrojom na finančných trhoch.

„Nemyslím si, že by to malo mať nejaký výrazný dopad na požičiavanie, ale samozrejme neviem to 100-percentne. Pretože neovplyvnilo to ani zníženie ratingu od Standard & Poor’s. Na jednej strane došlo k zhoršeniu ratingov a na druhej strane sa situácia na finančných trhoch relatívne upokojila,“ konštatoval minister.

Ratingy znížili i ostatným krajinám

Peniaze
Foto: SITA/Michal Burza

Medzinárodná ratingová agentúra Moody’s v pondelok okrem Slovenska zhoršila výhľad a ratingy ďalších siedmich krajín eurozóny a Veľkej Británie. Podobne ako v prípade SR agentúra poukázala na zvýšené makroekonomické a finančné riziká vyplývajúce z dlhovej krízy v eurozóne, ktoré môžu viesť k prehĺbeniu špecifických problémov dotknutých krajín.

Ratingy Francúzska a Rakúska a Veľkej Británie agentúra potvrdila na stupni Aaa a pridelila im negatívny výhľad. Ratingy Talianska a Malty agentúra znížila na úroveň A3 zo stupňa A2, Portugalska na Ba3 z Ba2, Slovinska na A2 z A1 a Španielska na A3 z A1. Výhľad ratingov týchto krajín agentúra zmenila na negatívny zo stabilného.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Dávid DereníkEva Sadovská
Firmy a inštitúcie Moody's