Air Slovakia skrachovala, ide do konkurzu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Air Slovakia
Foto: airliners.nl

BRATISLAVA 25. mája (WEBNOVINY) – Do konkurzu ide pre finančné problémy ďalšia domáca letecká spoločnosť Air Slovakia, s.r.o. Pokus o jej reštrukturalizáciu po odobratí licencie skončil neúspechom. Reštrukturalizačný správca Vladimír Neuschl v pondelok poslal na Okresný súd Bratislava 1 návrh na vyhlásenie konkurzu zadlžených aerolínií. Agentúre SITA to v utorok potvrdil hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak s tým, že na súd bolo zatiaľ doručené len faxové podanie žiadosti, do troch dní musí byť doplnená originálom. Súd rozhodne o zastavení reštrukturalizácie a vyhlásení konkurzu Air Slovakia podľa zákona o konkurze a reštrukturalizácii v 15-dňovej lehote.

V pondelok uplynul termín, v ktorom sa mohla Air Slovakia odvolať proti rozhodnutiu ministerstva dopravy o odobratí obchodnej licencie na prevádzkovanie leteckej dopravy. V prípade, že nenavrhne rozklad, rozhodnutie rezortu dopravy o odňatí licencie nadobudne právoplatnosť. Ministerstvo dopravy rozhodlo o odňatí licencie pre Air Slovakia 3. mája. Aerolínie podľa hovorcu ministra dopravy Stanislava Jurikoviča nepreukázali všetky potrebné náležitosti, ktoré ministerstvo dopravy požadovalo.

Rezort dopravy najprv pozastavil obchodnú licenciu pre Air Slovakia 4. marca. Okresný súd Bratislava 1 rozhodnutím z 31. marca povolil reštrukturalizáciu Air Slovakia na základe jej návrhu a predloženého reštrukturalizačného posudku. Do funkcie reštrukturalizačného správcu súd ustanovil Vladimíra Neuschla. Letecký úrad SR aerolíniám obnovil platnosť osvedčenia leteckého prevádzkovateľa (AOC) dočasne do konca apríla. Letecký úrad predtým pozastavil 1. marca aerolíniám platnosť osvedčenia na základe výsledku auditu a zistených nedostatkov. Platné osvedčenie je jednou z podmienok na udelenie obchodnej licencie. Letecká spoločnosť bez platného osvedčenia nemôže vykonávať ďalšie lety.

Air Slovakia vlani prepravila na bratislavskom letisku v nepravidelnej doprave 56 541 cestujúcich, čo bolo medziročne menej o 77,5 %. V minulom roku bola spoločnosť druhým najväčším chartrovým prepravcom na letisku v slovenskej metropole.

Spoločnosť Air Slovakia, spol. s r.o. so sídlom v Bratislave bola zapísaná do Obchodného registra SR v máji 1993, eviduje základné imanie vo výške 5,51 mil. eur. Vložil ho majiteľ a generálny riaditeľ firmy Harjinder Singh Sidhu so sídlom v anglickom Chigwelli v grófstve Essex. Firmu kúpil v roku 2006, generálnym riaditeľom je od marca 2007. Peňažný vklad predstavuje 398,33 tis. eur a nepeňažný 5,11 mil. eur. Podľa obchodného registra výkonným riaditeľom spoločnosti je Riqbal Singh Sidhu od februára 2008.

SITA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia