Ak by sa sestričky súdili, podľa ombudsmanky by uspeli

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Lekár, pacient
Foto: Ilustračné foto SITA/Jano Šperka

BRATISLAVA 25. apríla (WEBNOVINY) – Ak by si zdravotné sestry uplatnili svoje právo na zákonnú mzdu na súdoch, tak by takmer všetky vyhrali, myslí si verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová.

Tie dodatky, ktoré sú podpisované medzi nimi a zamestnávateľmi, sú vynútené dodatky. Myslím si, že sestry by nemali problém preukázať to v rámci súdneho konania. A keď je právny úkon vynútený, nie je urobený slobodne a vážne, tak spravidla súd vyhlási taký právny úkon za bezplatný. So všetkými dôsledkami, ktoré k takémuto rozsudku patria,“ povedala v stredu Dubovcová po stretnutí so zástupcami sestier.

Sestry sa podľa nej môžu individuálne alebo hromadne obrátiť na súd so žalobami o doplatenie mzdy či neplatnosti právneho úkonu.

Ombudsmanka podporuje sestry

Lekar
Foto: SITA/Tomáš Somr

Ombudsmanka podporuje sestry v ich oprávnených nárokoch, podľa nej ide o primárne dodržiavanie princípov demokracie.

Pred našimi očami sa verejne nedodržiava zákon len pre to, lebo tvrdíme, že nemáme dostatok prostriedkov. To je neakceptovateľné. Verejný ochranca k takejto skutočnosti nemôže byť ľahostajný,“ konštatovala Dubovcová.

Sestry u nej zatiaľ nepodali konkrétny podnet, ak tak urobia, ombudsmanka sa ním začne zaoberať. Pripomenula však, že konať môže len voči orgánom verejnej správy.

Budeme trvať na plnení zákona, nesúhlasíme s jeho rušením, s jeho otváraním a presúvaním jeho účinnosti,“ konštatovala prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Mária Lévyová. O ďalšom postupe rozhodnú sestry v piatok a v sobotu na sneme v Košiciach.

S uplatňovaním zákona v praxi sú problémy

Zákon o minimálnych mzdových nárokoch sestier a pôrodných asistentiek platí od 1. apríla. Poslanci ho schválili vo februári. Priemerný mzdový nárok sestier a pôrodných asistentiek by sa v porovnaní s výškou mzdy za prvý polrok uplynulého roku mal vďaka legislatíve zvýšiť v priemere o 23,89 percenta.

Lekar
Foto: SITA/Diana Černáková

S uplatňovaním zákona v praxi sú však problémy. Proti sa postavili ambulantní lekári i nemocnice. Argumentujú, že sestrám nemajú z čoho pridať. Zákon sa snažia obchádzať, sestry preraďujú na iné pozície, skracujú im úväzky, vyhrážajú sa prepúšťaním.

Slovenská lekárska komora dokonca požiadala Generálneho prokurátora SR o podanie návrhu na začatie konania na Ústavnom súde SR. Ten by mal rozhodnúť, že zákon nie je v súlade s ústavou a súčasne pozastaviť jeho účinnosť.

Podľa zákona má nastupujúca sestra alebo pôrodná asistentka bez praxe minimálny nárok na 640 eur mesačne. Po troch rokoch sa minimum zvýši na 666,20 eura mesačne a ďalej rastie v trojročných intervaloch tak, že po 33 rokoch praxe má sestra nárok na minimálne 928 eur na mesiac.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Jana DubovcováMária Lévyová