Aukcia nemeckých dlhopisov bola katastrofou

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Bundesbank
Foto: wirtschaft.t-online.de

LONDÝN 23. novembra (WEBNOVINY) – „Katastrofálny“ výsledok stredajšej aukcie nemeckých desaťročných štátnych dlhopisov vyvolal obavy, že dlhová kríza začína ohrozovať dokonca aj Berlín.

Nemecká centrálna banka Bundesbank musela načrieť hlboko do vrecka, aby zaručila, že aukcia sa podarí. Keďže Nemecko ponúklo výnos iba na úrovni 2 %, investorov to odradilo. Znamenalo to, že Bundesbank musela kúpiť až 39 % z emisie dlhopisov v celkovej hodnote 6 mld. eur. Komerčné banky totiž kúpili dlhopisy iba za 3,633 mld. eur.

„Je to úplná a absolútna katastrofa,“ povedal Marc Ostwald zo spoločnosti Monument Securities.

Po aukcii nemeckých dlhopisov oslabilo euro, klesol európsky akciový trh a prvýkrát od začiatku októbra výnosy z desaťročných nemeckých štátnych cenných papierov vzrástli nad úroveň výnosov z rovnakých amerických dlhopisov. Výnosy z nemeckých cenných papierov na rekordné minimá stlačil dopyt zo strany investorov, ktorí hľadali úkryt pred dlhovou krízou, ktorá postihla Taliansko a Španielsko a teraz ohrozuje aj krajiny s vyššími ratingmi, ako sú Francúzsko a Belgicko.

Slabá aukcia nemeckých dlhopisov ukazuje, že niektorí investori začínajú rozmýšľať o tom, či také nízke výnosy sú príťažlivé vzhľadom na riziko, že Nemecko sa bude musieť zaručovať aj za záväzky problémových krajín eurozóny.

Nemecko nemá problémy s refinancovaním

Nemecko
Foto: SITA/AP

Aukcia desaťročných nemeckých vládnych dlhopisov, ktorá bola jednou z najmenej úspešných od zavedenia eura, neznamená, že vláda krajiny bude mať problémy s refinancovaním. Vyhlásil to v stredu hovorca nemeckého ministerstva financií Martin Kotthaus. „Neznamená to, že vláda má problémy s refinancovaním,“ povedal hovorca na tlačovej konferencii.

Dopyt po nemeckých dlhopisoch neklesá

Slabá stredajšia aukcia nemeckých desaťročných vládnych dlhopisov bola hlavne výsledkom extrémnej nervozity na trhoch a nie je znakom klesajúceho dopytu investorov po nemeckých štátnych cenných papieroch. Pre agentúru Reuters to povedal šéf nemeckej agentúry pre riadenie štátneho dlhu Carl Heinz Daube. „V súčasnosti pozorujeme, že trhy sú extrémne nervózne,“ uviedol v písomnej odpovedi na otázky agentúry Reuters.

Poslanec konzervatívnej strany nemeckej kancelárky Angely Merkelovej Norbert Barthle, ktorý má na starosti otázky rozpočtu, vyhlásil, že vzhľadom na nízky výnos nebol slabý dopyt na stredajšej aukcii nijakým prekvapením. „Situácia vôbec nie je dramatická. Skutočnosť, že ponúknuté úroky sú zhruba na úrovni inflácie, znamená, že investori nemajú nijaký zisk,“ dodal.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Deutsche Bundesbank