Banka škrtla Slovensku odhad rastu HDP, pohoršia si viacerí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Peniaze_euro
Foto: Archívne foto SITA/AP

LONDÝN 21. januára (WEBNOVINY) – Európska banka pre obnovu a rozvoj (EBRD) v pondelok zhoršila výhľad rastu rozvíjajúcich sa ekonomík v regióne strednej a východnej Európy v tomto roku na 1,2 % z predtým prognózovaných 1,7 %.

Na zhoršenie prognózy vplývalo najmä očakávané spomalenie v Poľsku na 1,5 % z vlaňajších 2 %. V októbrovej prognóze ešte EBRD predpokladala, že najväčšia ekonomika spomedzi postkomunistických členov EÚ v roku 2013 posilní o 2,2 %. Slovensku prognózuje EBRD spomalenia rastu z vlaňajších 2,2 % na 1,7 %.

Podľa skoršieho odhadu mala slovenská ekonomika v roku 2013 posilniť o 2,3 %. Maďarsko a Slovinsko by mali v tomto roku zostať v recesii. Pobaltským krajinám Litve, Lotyšsku a Estónsku naopak EBRD prognózuje posilnenie výkonu ekonomiky o zhruba 3 %.

Európska banka pre obnovu a rozvoj vznikla v roku 1991 s cieľom uľahčiť bývalým komunistickým krajinám prechod k trhovej ekonomike. Banka vlani po prvýkrát podporila aj rodiace sa arabské demokracie v severnej Afrike a na Blízkeho východe, keď na projekty v regióne investovala celkovo 1 mld. eur.

Taliansko pribrzdí tiež

Hrubý domáci produkt (HDP) Talianska sa do roku 2014 bude zväčšovať o približne 1 % ročne. Nie je to však dostatočné na tvorbu pracovných miest a na výrazné zníženie štátneho dlhu krajiny. Povedal to v pondelok taliansky minister hospodárstva Vittorio Grilli. „Talianska ekonomika bude od roku 2014 posilňovať mierne rýchlejším tempom ako 1 %. To nie je naozaj primerané a krajina musí realizovať sériu štrukturálnych reforiem,“ povedal Grilli vo vplyvnom výbore pre ekonomické a menové záležitosti Európskeho parlamentu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie EBOR Európska banka pre obnovu a rozvoj