Berlín a Paríž chystajú nový Pakt stability

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Nicolas Sarkozy, Angela Merkelová
Foto: SITA/AP

BERLÍN 27. novembra (WEBNOVINY) – Nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Nicolas Sarkozy plánujú drastickejšie opatrenia, vrátane uzatvorenia nového Paktu stability, s cieľom bojovať proti dlhovej kríze.

Napísal to nedeľník Welt am Sonntag, ktorý citoval nemecké vládne zdroje, podľa ktorých Merkelová a Sarkozy by mohli plán boja proti kríze zverejniť v nadchádzajúcom týždni.

V správe nedeľníka sa hovorí, že vzhľadom na to, že zmena terajších zmlúv o Európskej únii by si vyžiadala veľa času, krajiny eurozóny by sa mohli takejto strate času vyhnúť tým, že by sa dohodli na vlastnom novom Pakte stability. Takýto pakt by mohol začať platiť už začiatkom budúceho roka. Krajiny, ktoré by boli členmi Paktu stability, by medzi sebou uzavreli zmluvu, ktorá by jasne určila prísne pravidlá pre deficity a kontrolu štátnych rozpočtov.

Takýto vývoj by znamenal, že Európska centrálna banka (ECB) by sa mohla ráznejšie zapojiť do boja proti kríze v eurozóne. ECB je nezávislá a vlády jej nemôžu hovoriť, čo má robiť, ale očakávania voči ECB sú jasné, napísal Welt am Sonntag. „Vzhľadom na takéto opatrenia by v ECB mala vzniknúť majorita, ktorá by bola za silnejšie intervencie na kapitálových trhoch,“ konštatoval Welt am Sonntag. Nedeľník citoval predstaviteľa centrálnej banky, ktorý uviedol: „Ak sa politici dokážu dohodnúť na komplexnom opatrení, ECB príde a pomôže.“

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Angela MerkelováNicolas Sarkozy