Berlín požičia Grécku viac ako päť miliárd eur

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Bez názvu
Nemecká kancelárka Angela Merkelová Foto: SITA/AP

BERLÍN 5. júla (WEBNOVINY) – Rozhodujúcu časť finančných prostriedkov v rámci ďalšej tranže z úverového programu pre Grécko poskytne Berlín.

Informoval o tom v utorok denník Bild, podľa ktorého príspevok Nemecka k platbe v celkovej sume 12 mld. eur dosiahne 5,05 mld. eur.

Minister pomoc obhajuje

Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble vyjadril v pondelok presvedčenie, že účasť na záchranných programoch pre Grécko a ďalšie štáty eurozóny neznamená porušenie ústavy ani európskych zmlúv. Schäuble vystúpil pred novinármi v čase, kedy nemecký ústavný súd otvára pojednávanie vo veci nezákonného konania, ktorého sa mal vláda dopustiť tým, že minulý rok pristúpila k programom na pomoc štátom eurozóny ohrozeným dlhovou krízou.

Odporcovia programov tvrdia, že vláda svojím rozhodnutím obišla právo na demokratickú reprezentáciu v oblasti ochrany majetkových práv. Pomoc zadlženým krajinám ďalej podľa nich znamená porušenie článku Lisabonskej zmluvy EÚ, ktorý zakazuje, aby únia ako celok alebo jednotlivé vlády ručili za záväzky iných členských štátov.

O Grécku rozhodnú veritelia, nie agentúry

Medzinárodní veritelia Grécka musia mať istotu, že budú schopní rozhodovať samostatne aj napriek varovaniam ratingových agentúr, vyhlásila v stredu nemecká kancelárka Angela Merkelová. „Nadovšetko dôverujem úsudku týchto troch inštitúcií,“ povedala Merkelová s odkazom na EÚ, Medzinárodný menový fond a Európsku centrálnu banku.

Ratingová agentúra Standard & Poor’s v pondelok varovala, že návrhy na úpravu podmienok splácania gréckeho dlhu, o ktorých diskutuje eurozóna, by pravdepodobne znamenali potvrdenie platobnej neschopnosti krajiny.

Agentúra citovala iniciatívu francúzskej bankovej asociácie, ktorá počíta s čiastočnou zámenou existujúcich gréckych dlhopisov za nové s dlhšou splatnosťou.

Euroskupina zachraňuje Grécko i seba

Členské štáty eurozóny vrátane Nemecka poskytnú Aténam v rámci nadchádzajúcej tranže celkovo 8,7 mld. eur. Podiel Nemecka na programe v celkovom objeme 110 mld. eur predstavuje podľa dohody z minulého roka 28 percent. Príspevok Berlína bude tentoraz výraznejší vzhľadom na nedoplatky z predchádzajúcich tranží, tvrdí denník, pričom sa odvoláva na vládne zdroje.

Ministri financií členských štátov Európskej menovej únie (EMÚ) schválili uvoľnenie ďalšej časti záchrannej pôžičky Grécku v hodnote 12 miliárd eur. Euroskupina sa na uvoľnení v poradí piatej tranže dohodla na sobotňajšej telekonferencii koordinovanej z Bruselu, pričom Atény by peniaze mali dostať už 15. júla.

Grécky parlament vo štvrtok prijal detaily implementácie päťročného plánu úsporných opatrení pomerom hlasov 155 k 136, čo bol nevyhnutný krok na získanie mimoriadnych prostriedkov od EÚ a MMF. Išlo o podmienku pre to, aby Aténam poskytli ďalšiu časť pôžičky, ktorú krajina dostáva, aby sa zabránilo jej bankrotu. Bez úverov od EÚ a MMF, ktorých celková výška dosahuje 110 miliárd eur, by Grécko nebolo schopné plniť svoje záväzky už v júli.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Angela MerkelováWolfgang Schäuble