Biopalivá neprinášajú zdraženie potravín

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Bez názvu
Foto: SITA

BRATISLAVA 17. januára (WBN/PR) – Ceny najdôležitejších poľnohospodárskych komodít v Európe si udržia stabilitu aj vďaka rozvíjajúcemu sa biopalivovému priemyslu. Optimistickú správu oznámila Európska komisia.

Poľnohospodárske komodity si udržia pevné ceny vďaka globálnemu dopytu po potravinách a rozvoju biopalivového sektoru. Uvádza to Európska komisia v správe Vyhliadky pre poľnohospodárske trhy a príjmy v EÚ v rokoch 2013 – 2023. Stabilné ceny signalizujú dlho očakávaný koniec krízy a prinášajú rozvoj vo všetkých oblastiach hospodárstva a verejného života. Vyhliadka pre plodiny pestované na ornej pôde i pre produkciu obilnín, olejnatých semien a cukru je pozitívna vďaka svetovému dopytu a pevným cenám. A práve na tie najviac vplýva dynamicky sa rozvíjajúci trh s biopalivami. Správa Európskej komisie predpokladá, že do roku 2020 budú biopalivá mať až 8,5% podiel v kvapalných palivách v doprave.

Strednodobá prognóza sa opiera o makroekonomické ukazateľe a o súčasné platné a predpokladané politické rozhodnutia.

Zástupca slovenských výrobcov biopalív zo Združenia pre výrobu a využitie biopalív, Róbert Spišák: „Je to veľmi pozitívna správa. Biopalivový priemysel dokázal, že má svoje stabilné miesto na trhu a potenciál rozvíjať sa. Poskytuje oporu ďalším hospodárskym odvetviam a pracovné miesta nielen priamo vo výrobe, ale aj v poľnohospodárstve, doprave či službách. Veríme, že postupne utíchne negatívna mienka časti verejnosti voči biopalivám, ktorá vychádza z fám a mýtov, ako to pri nových veciach býva.“

Jeden z najčastejšie skloňovaných mýtov – že biopalivá môžu za zdražovnanie potravín, môže vyvrátiť i nedávna správa o tom, že na Slovensku zlacneli viaceré druhy potravín, medzi nimi cukor, olej a zelenina. A to i napriek rozvoju výroby biopalív.

Ešte absurdnejšie pôsobí mýtus, ktorý sa objavil len nedávno a ktorý viní polia s biopalivovými plodinami za to, že včelstvo nestíha opeľovať všetky rastliny.

Zaujímavé je, že doteraz hlavnou príčinou znižovania stavu včiel bolo znečistené prostredie, používanie pesticídov a parazity napádajúce včely. Zrazu sú to biopalivá. Spojenie nedostatku včiel, biopalív a ich štedrej dotácii z EÚ je nezmysel. Súčasní výrobcovia biopalív na Slovensku nikdy nedostali žiadne dotácie z Európskej únie a obdobne je tomu aj v poľnohospodárstve. Poľnohospodárske plodiny sa predávajú na základe dopytu a farmári pri predaji zohľadňujú veľkosť dopytu i medzinárodné trhové ceny. Neexistuje žiadna úradne stanovená výkupná cena plodín pre biopalivá, ktorá by bola vyššia ako cena tých istých plodín na potravinárske použitie,“ uzatvára Róbert Spišák zo ZVVB.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia