Bratislava bude mať opäť priame letecké spojenie s Prahou

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
České aerolínie, ČSA
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 14. novembra (WEBNOVINY) – Bratislava bude mať po vyše dvoch rokoch opäť priame letecké spojenie s Prahou. České aerolínie (ČSA) obnovia prevádzku pravidelnej linky medzi českou a slovenskou metropolou 11. decembra.

Súčasne budú lietať aj medzi Košicami a Bratislavou. Ako vo štvrtok informovalo bratislavské letisko, český letecký dopravca bude v zimnom letovom poriadku zabezpečovať na oboch linkách po dva spiatočné lety každý pondelok, stredu a piatok.

Na linku sa vracajú pri 90. výročí prevádzky

Od marca budúceho roka lety rozšíri na dva spoje denne okrem soboty. ČSA sa na svoju historicky prvú linku Praha – Bratislava vracajú symbolicky práve pri 90. výročí založenia spoločnosti a začatia prevádzky.

„Zavedenie tradičného leteckého spojenia Bratislavy s Prahou a Košicami patrilo od nášho príchodu na letisko medzi naše priority a sme veľmi radi, že sa nám za taký krátky čas podarilo tento cieľ naplniť,“ povedal generálny riaditeľ a predseda predstavenstva Letiska M. R. Štefánika – Airport Bratislava, a.s. Ivan Trhlík.

„ČSA je pre nás dlhoročným partnerom a sme radi, že túto linku prevádzkujú práve oni. Veríme, že sa spolupráca s nimi bude rozvíjať aj pre ostatné destinácie,“ dodal. Pravidelné letecké spojenie s Prahou aj Košicami podľa Trhlíka prináša najmä obchodným cestujúcim časovo výhodné cestovanie z Bratislavy a umožňuje im i následné prestupy do iných, nielen európskych destinácií.

České aerolínie považujú Slovensko za tradičný a prirodzený trh, na ktorom by chceli byť v budúcnosti aktívnejší. „Spoločnosť má za sebou náročný trojročný reštrukturalizačný plán, v rámci ktorého bolo nutné zrealizovať rad nepríjemných, ale potrebných úsporných opatrení. Za toto obdobie sa zmenil nielen dopyt, ale aj samotný trh leteckej dopravy na Slovensku, ktorý dlhodobo sledujeme,“ vyhlásil výkonný riaditeľ ČSA pre obchod a marketing Jozef Sinčák.

Podľa neho v súčasnosti môžu cestujúcim na Slovensku ponúknuť produkty, po ktorých sa dopyt zvyšuje, no na trhu chýbajú. „To je hlavný dôvod otvorenia nových spojení Českých aerolínií na Slovensku,“ zdôraznil.

Začnú lietať aj z Košíc do Bratislavy

České aerolínie, ČSA
Foto: SITA/AP

Spoločnosť Letisko M. R. Štefánika – Airport Bratislava, a.s. je zapísaná v Obchodnom registri SR od mája 2004, disponuje základným imaním vo výške 292,428 mil. eur.

História letiska siaha do roku 1946. Spoločnosť je v úplnom vlastníctve štátu, keď Fond národného majetku SR spravuje 50,30 % akcií a Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR 49,70 % akcií.

České aerolínie ako vlajkový letecký dopravca ČR zabezpečujú spojenia z Prahy, ale tiež cez Prahu do významných destinácií v Európe, Strednej Ázii, Zakaukazsku či na Blízkom východe. V spolupráci s partnermi ponúkajú v terajšej zimnej sezóne spojenia do 89 destinácií v 44 krajinách sveta.

Od roku 2001 sú ČSA členom leteckej aliancie SkyTeam. Najväčšia juhokórejská letecká spoločnosť Korean Air sa stala vlastníkom 44-percentného podielu ČSA na základe dohody oboch spoločností z apríla tohto roka. Väčšinový podiel v ČSA na úrovni 51,7 % vlastní Český Aeroholding. Korean Air za podiel v ČSA zaplatil 2,64 mld. eur a bol jediným záujemcom o kúpu českého prepravcu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie České aerolinie