Cargo požiadalo o odklad splátok štátnej pôžičky o rok

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Cargo Slovakia
Foto: railpictures.net

BRATISLAVA 18. januára (WEBNOVINY) – Železničná spoločnosť Cargo Slovakia, a.s. požiadala ministerstvo financií o odklad splátok štátnej finančnej výpomoci vo výške 166 mil. eur o jeden rok. Agentúru SITA o tom informoval štátny nákladný prepravca s tým, že jeho zadlženosť dosahuje okolo 400 mil. eur. Štátnu finančnú výpomoc, ktorú firme schválila vláda Roberta Fica (Smer-SD) na zmiernenie dopadov hospodárskej krízy, poklesu tržieb a udržanie zamestnanosti, použilo Cargo na prevádzkové a investičné náklady. Prvú splátku pôžičky vo výške 10 mil. eur malo zaplatiť vo februári, pričom splátku malo zaplatiť dvakrát ročne do roku 2019.

„V ZSSK Cargo sa v súčasnosti pripravujú reštrukturalizačné opatrenia, ktorých cieľom je konsolidácia spoločnosti. Manažment zodpovedne pristupuje k analýze súčasného stavu v spoločnosti s cieľom prijať systémové opatrenia vedúce k stabilizácii spoločnosti. Nevyhnutnou podmienkou stabilizácie je prehodnotenie nákladových položiek a prijatie riešení na úsporu nákladov,“ informovala riaditeľa odboru komunikácie Carga Monika Schmidtová. Spoločnosť v rámci úspor plánuje prepustenie v prvom polroku tohto roka okolo 2 tisíc pracovníkov, čo je viac ako 20 % ich súčasného počtu.

V Cargu podľa spoločnosti stále pokračuje proces kolektívneho vyjednávania o Podnikovej kolektívnej zmluve na rok 2011. „Vzhľadom na prebiehajúci proces reštrukturalizácie v spoločnosti navrhuje zamestnávateľ nulový nárast miezd oproti roku 2010, s čím nesúhlasia odborové centrály. Doposiaľ nedošlo k dohode. V súlade so zákonom o kolektívnom vyjednávaní v čase prebiehajúceho kolektívneho vyjednávania je neprípustný štrajk alebo iné nátlakové akcie zo strany odborových centrál,“ dodala Schmidtová. Zamestnávateľ a zástupcovia zamestnancov v Cargu sa v rámci rokovaní o kolektívnej zmluve na rok 2011 stretli štyrikrát, kolektívne vyjednávanie sa začalo 16. novembra minulého roka. Spoločnosť ku koncu vlaňajška zamestnávala 9 307 zamestnancov, ich počet oproti začiatku minulého roka klesol o viac ako 4 %.

Odborové združenie železničiarov nesúhlasí s plánovaným prepustením vyše 4 tisíc zamestnancov v rámci šetrenia v troch štátnych železničných spoločností. V závere minulého týždňa vyzvalo ministerstvo dopravy zastaviť nesystémové rušenie a obmedzovanie osobnej železničnej dopravy na vybraných tratiach a pripravené hromadné prepúšťanie zamestnancov v železničnom sektore. Najprv by mal rezort dopravy pripraviť a realizovať viaceré opatrenia na podporu rozvoja železničnej dopravy, napríklad program ich revitalizácie, zmeny modelu financovania a regulácie dopravného trhu. V prípade nerešpektovania ich požiadaviek budú železničné odbory nútené vyhlásiť štrajkovú pohotovosť.

Železničná spoločnosť Cargo Slovakia, a.s. vznikla začiatkom roka 2005 rozdelením Železničnej spoločnosti, a.s. na dve samostatné spoločnosti, pričom prevzala jej aktivity v oblasti nákladnej železničnej prepravy. Spoločnosť eviduje základné imanie 401,65 mil. eur.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Železničná spoločnosť Cargo Slovakia, a.s.