Cargo prehodnotí skrátený pracovný týždeň

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Vlak
Foto: SITA/Michal Burza

BRATISLAVA 8. júla (WEBNOVINY) – Štátna akciovka Železničná spoločnosť Cargo Slovakia, a.s. plánuje prehodnotiť doterajšie skrátenie pracovného týždňa pre svojich pracovníkov k 30. septembru tohto roka. Počas trvania prekážok v práci na strane zamestnávateľa od februára spoločnosť poskytuje približne dvom tretinám zamestnancov náhradu mzdy vo výške 70 % ich priemerného zárobku. Neturnusoví zamestnanci majú pracovný týždeň kratší o jeden deň, respektíve jednu zmenu. Pri turnusových zamestnancoch je maximálne krátenie normy pracovného času o 20 %, informovala agentúru SITA PR manažérka Carga Monika Schmidtová. Počet zamestnancov Carga by sa mal od začiatku do konca tohto roka znížiť o 421 alebo o 4,3 % na 9 300 ľudí.

„Vzhľadom na skutočnosť, že rozsah prekážok v práci sa pri prevádzkových zamestnancoch stanovuje mesačne v závislosti na plánovaných výkonoch, tak za obdobie február až máj 2010 sa tento inštitút dotkol priemerne 6 040 zamestnancov,“ uviedla Schmidtová. Predstavuje to 63 % z priemerného prepočítaného počtu zamestnancov za sledované obdobie. Cargo dostalo v minulom roku štátnu návratnú výpomoc vo výške 166 mil. eur na zmiernenie dopadov hospodárskej krízy a udržanie zamestnanosti. Pôžičku má začať splácať od budúceho roka.

V spoločnosti pracovalo k 1. januáru 9 721 zamestnancov a k 1. júnu sa ich počet znížil o 131 na 9 590 ľudí. „Úbytok zamestnancov nebol spôsobený nadbytočnosťou, ale prirodzeným úbytkom, pričom najvyšší počet odchodov bol zaznamenaný na vlastnú žiadosť zamestnancov,“ vysvetlila Schmidtová. Predpokladaný plánovaný počet zamestnancov Carga k 31. decembru by mal oproti začiatku júna klesnúť o ďalších 290 osôb.

Predstavenstvo Carga bude v polovici júla hodnotiť objemy prepravy a z nich vyplývajúce hospodárske výsledky za prvý polrok tohto roka. „Prezentovať polročné výsledky je možné až po schválení predstavenstvom. Na základe vývoja prepráv v prvých piatich mesiacoch sa očakáva splnenie podnikateľského plánu na rok 2010,“ informovala Schmidtová.

Cargo neposkytlo agentúre SITA svoje stanovisko k zámeru budúcej stredopravej vládnej koalície zabezpečiť vstup silného strategického investora do spoločnosti. Ako odkázalo, je to v plnej pôsobnosti jediného akcionára, teda štátu, ktorého práva vykonáva na valnom zhromaždení ministerstvo dopravy.

„Projekt širokorozchodnej trate na území Slovenska je viazaný na štúdiu realizovateľnosti, ktorá je v štádiu spracovávania. O jej možnej výstavbe cez naše územie sa uvažuje z dôvodu predpokladaných zvýšených tovarových tokov z krajín juhovýchodnej Ázie a Ruska,“ uviedla Schmidtová. Nová vládna štvorka plánuje zrušiť projekt výstavby širokorozchodnej železnice cez Slovensko z Košíc do Bratislavy a Viedne.

SITA

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Železničná spoločnosť Cargo Slovakia, a.s.