Ceny energií pre domácnosti nie sú ešte úplne známe

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Plyn
Foto: SITA/Michal Burza

BRATISLAVA 1. decembra (WEBNOVINY) – Budúcoročné ceny energií pre domácnosti zatiaľ nie sú úplne známe. Ako na stredajšej tlačovej besede informoval šéf Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Jozef Holjenčík, regulačný úrad ešte nestihol pre domácnosti schváliť budúcoročné konečné ceny elektrickej energie, zemného plynu a ani tepla. Úrad by mal pritom zverejniť nové ceny energií 30 dní pred ich platnosťou. Aj napriek tomu, že regulačný úrad schváli konečné ceny energií neskôr, mali by podľa Holjenčíka platiť od nového roka. „Nová cena bude určite platiť od 1. januára budúceho roka. Spotrebitelia nemusia poznať ceny 30 dní pred ich platnosťou. Nie je to povinnosť, ale majú na to právo,“ uviedol Holjenčík.

Úrad zatiaľ pre domácnosti schválil cenu za dodávku elektrickej energie (tvorí zhruba 46 % z celkovej ceny – pozn. red.), ktorá klesne od januára budúceho roka v priemere o 0,13 % a cenu za distribúciu elektriny (tvorí zhruba 32 percent z celkovej ceny – pozn. red.), ktorá klesne v priemere o 0,44 %. Regulačný úrad však zatiaľ neschválil tarifu za prevádzkovanie systému, do ktorej vstupuje aj povinný výkup elektriny vyrobenej z obnoviteľných zdrojov. Táto tarifa tvorí zhruba 5 % z celkovej ceny elektrickej energie a jej schválenie závisí od postoja poslancov k novele zákona o podpore obnoviteľných zdrojov, ktorá je v súčasnosti v parlamente.

Ako informoval Holjenčík, konečná budúcoročná cena elektriny pre domácnosti by sa nemala zvyšovať, ak sa poslanci s novelou stotožnia. Tá by mala po schválení obmedziť zvýhodňovanie najmä solárnych elektrární. „Tu je skrytý kľúč, ako budú vyzerať koncové ceny elektriny. Je však vysoko pravdepodobné, že cena sa nebude výrazne voči tomuto roku meniť,“ dodal Holjenčík.

Pri zemnom plyne ešte prebieha cenové konanie z vlastného podnetu regulačného úradu, nakoľko sa úrad nestotožnil s návrhom Slovenského plynárenského priemyslu, ktorý plánoval zvýšiť cenu plynu pre domácnosti v budúcom roku o 13,4 % a cenu plynu určeného na výrobu tepla o 14 %. Holjenčík pripustil, že domácnosti si od nového roka za plyn priplatia. „Určite to však bude hlboko, hlboko pod desiatimi percentami,“ zdôraznil Holjenčík. Úrad sa podľa neho pri stanovení ceny plynu pre domácnosti ako aj ceny plynu určeného na výrobu tepla ešte musí oboznámiť s podrobnejšími údajmi, ktoré zatiaľ nemá k dispozícii.

Koncová cena tepla bude závisieť podľa šéfa regulačného úradu od toho, akú cenu regulačný úrad stanoví pre plyn určený na výrobu tepla. „Pri cene za teplo však nepredpokladáme výrazný pohyb. Samozrejme záleží na tom, ako úrad rozhodne v prípade ceny za plyn určený na výrobu tepla,“ doplnil Holjenčík.

Regulačný úrad stihol schváliť pre domácnosti iba budúcoročné ceny za výrobu, distribúciu a dodávku pitnej vody (vodné) a za odvedenie a čistenie odpadovej vody (stočné). Cena za vodné by sa podľa šéfa regulačného úradu v budúcom roku v priemere nemala meniť a cena za stočné by sa mala zvýšiť o 3,6 %.

Slovenským domácnostiam sa naposledy menili ceny energií na začiatku tohto roka. Cena za dodávku elektrickej energie vtedy klesla v priemere o 2,87 % a cena zemného plynu klesla v priemere o 5,13 %. Cena za teplo tiež v priemere znížila o 4 %.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Jozef Holjenčík
Firmy a inštitúcie ÚRSO Úrad pre reguláciu sieťových odvetví