Ceny nehnuteľností na bývanie naďalej klesajú

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Petržalka
Foto: SITA/Nina Bednáriková

BRATISLAVA 3. augusta (WEBNOVINY) – Ceny nehnuteľností na bývanie pokračovali v poklese aj v druhom tohtoročnom štvrťroku, a to rýchlejšie ako v prvom kvartáli. Priemerná cena metra štvorcového nehnuteľností na bývanie dosiahla na Slovensku v druhom štvrťroku 1 256 eur, čo predstavuje v medziročnom porovnaní pokles o 2,9 % a v porovnaní s prvým kvartálom zníženie o 0,6 %. Vyplýva to z výpočtov Národnej banky Slovenska (NBS) a údajov Národnej asociácie realitných kancelárií Slovenska (NARKS).

Medzikvartálny pokles cien tak v druhom štvrťroku mierne zrýchlil, a to o 0,1 percentuálneho bodu, pričom medziročný pokles cien sa prehĺbil o 0,4 percentuálneho bodu. „Priemerná cena metra štvorcového nehnuteľností na bývanie sa znížila už tretí štvrťrok po sebe a aktuálne priemerné ceny domov a bytov korešpondujú zhruba s ich priemernými cenami v treťom štvrťroku 2007,“ uvádza centrálna banka.

Ceny na trhu sú podľa analytika UniCredit Bank Dávida Dereníka skôr stabilizované. Kým po kríze podľa jeho slov ceny klesali na celom trhu a to aj v prípade novostavieb a rovnako u starších bytov, momentálne sa celkový priemerný pokles cien týka najmä stále nepredaných zle riešených novostavieb, ktoré sa už dlhšie obdobie nedarí predať. „V prípade starších bytov je ta najväčšia korekcia za nami a neočakávame ďalší výraznejší prepad cien,“ konštatuje Dereník. V najbližšom období by pritom podľa neho nemali ceny nehnuteľností výraznejšie klesať, ale naopak ani rásť.

Výsadnú pozíciu na slovenskom trhu s bývaním má podľa analýzy NBS bratislavský región, v ktorom sa ponúka aj realizuje takmer dvojtretinový podiel nehnuteľností na bývanie v rámci Slovenska. Priemerné ceny bývania v Bratislavskom kraji sa znížili v druhom štvrťroku tohto roka o 12 eur na 1 682 eur za meter štvorcový, čo predstavuje medzištvrťročný pokles o 0,7 % a medziročný pokles o 2,5 %. „Priemerné ceny bývania vo väčšine slovenských krajov sú v porovnaní s Bratislavským krajom ani nie polovičné a v Nitrianskom kraji sú len zhruba tretinové,“ dodáva centrálna banka. Priemerné ceny domov a bytov sú v Bratislavskom kraji stále o viac ako jednu tretinu nad celoslovenským priemerom.

Kým v prvom štvrťroku tohto roka sa znížili priemerné ceny nehnuteľností na bývanie len vo dvoch krajoch, a to Bratislavskom a Trnavskom kraji, tak v druhom štvrťroku sa znižovanie priemerných cien nehnuteľností na bývanie rozšírilo aj do ďalších troch slovenských krajov. Konkrétne do Trenčianského, Košického a Prešovského kraja. Priemerné ceny domov a bytov sa najviac znížili v Trenčianskom kraji medzikvartálne o 2,7 % na priemerných 693 eur za meter štvorcový a najviac sa v porovnaní s prvým štvrťrokom zvýšili v Nitrianskom kraji, a to o 2,66 % na 618 eur.

Pri členení nehnuteľností podľa typu bytu alebo domu zaznamenala centrálna banka medzikvartálny pokles priemerných cien pri jednoizbových bytoch o 0,3 % na 1 424 eura za meter štvorcový. Priemerná cena za jeden meter štvorcový v prípade dvojizbových bytov vzrástla v druhom štvrťroku o 0,4 % na 1 379 eura a v prípade štvorizbových bytov o 0,16 % na 1 249 eura. Pri trojizbových bytoch priemerná cena poklesla o 1 % na 1 257 eur a v prípade domov o 1,5 % na 1 116 eur.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať