Cieľom Fio banky je v SR zriadiť pobočku na jeseň

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Fio banka
Foto: nasepenize.sk

BRATISLAVA 22. júna (WEBNOVINY) – Fio banka, ktorá na českom trhu získala bankovú licenciu v máji tohto roka, predpokladá, že na jeseň by už mohla na slovenskom trhu poskytovať služby ako pobočka zahraničnej banky. Ako však pre agentúru SITA uviedla hovorkyňa Národnej banky Slovenska Petra Pauerová, centrálna banka zatiaľ nedostala notifikáciu Českej národnej banky o zriadení pobočky Fio banky. No zástupcovia skupiny Fio uviedli, že žiadosť by mala doraziť v najbližších dňoch a jesenný termín vidia reálne.

Fio banka chce podľa riaditeľa pre stratégiu a marketing spoločnosti Fio Jiřího Vodičku okrem bežných a podnikateľských účtov podporovať malé a stredné podniky v úverovaní. Plánom Fio banky je zároveň rozšíriť škálu produktov aj o pôžičky pre občanov.

Fio banka vznikla premenovaním firmy Fio, burzovní společnost, ktorá bola jedným z najväčších on-line brokerov na českom trhu. Na Slovensku Fio pôsobí cez sporiteľné družstvo a prostredníctvom firmy zameranej na obchodovanie s cennými papiermi. Slovenské sporiteľné družstvo a česká družstevná záložňa sa časom integrujú do Fio banky. Vodička predpokladá, že proces integrácie by mohol byť ukončený zhruba v septembri tohto roka. Fio o.c.p. ostane samostatným subjektom v rámci finančnej skupiny Fio.

I keď je Fio banka novým subjektom, už v súčasnosti má podľa Vodičku potenciálne vyše 50 tis. klientov. Ide o klientov rôznych spoločností v skupine Fio, ktoré budú začlenené do Fio banky. V Čechách má skupina Fio takmer 60 pobočiek, na Slovenskú sú to tri pobočky, a to v Bratislave, Košiciach a Žiline. V najbližších pár rokoch chce Fio tento počet na Slovensku rozšíriť.

Finančná skupina Fio pôsobí na českom finančnom a kapitálovom trhu od roku 1993. Bola založená a je ovládaná českými majiteľmi. Do spektra jej služieb patrí prijímanie bežných a termínovaných vkladov, sprostredkovanie služieb platobného styku v rámci Českej republiky, investície do akcií na zahraničných trhoch, poskytovanie podnikateľských úverov, úvery pre obchodovanie s cennými papiermi, úvery na menu a ďalšie služby.

SITA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať