Čierne stavby strhnú, nový zákon má byť hotový v januári

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Práce na novom moste v Trenčíne
Stavenisko budúceho druhého cestného mosta cez rieku Váh v Trenčíne. Na výstavbu preinvestuje združenie ZIPP-Strabag 36,76 milióna eur a prvé automobily by po moste mali prejsť v októbri 2014. Foto: SITA/Tomáš Somr

BRATISLAVA 3. januára (WEBNOVINY) – K hlavným cieľom pripravovaného nového stavebného zákona bude patriť uľahčenie odstraňovania takzvaných čiernych stavieb a menej byrokracie pre ľudí na úradoch. Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR pokračuje v príprave zákona, pričom jeho paragrafové znenie má byť hotové do konca januára.

„Nový zákon zjednoduší ľuďom život pri vybavovaní záležitostí na stavebných úradoch. Občania tak budú môcť na stavebných úradoch jednoduchšie a rýchlejšie vybaviť všetky svoje záležitosti. Urýchlia sa povoľovacie procesy, upraví sa okruh stavieb, pri ktorých bude možné využiť jednoduchší administratívny postup. Napríklad bude možné spojiť stavebné a územné konania,“ informovalo ministerstvo.

Sprísnia sa aj odborné nároky na pracovníkov stavebných úradov, aby vedeli dôslednejšie uplatňovať zákony v praxi. Naopak, technicky náročným stavbám bude venovaná zvýšená pozornosť. Ide hlavne o mostné konštrukcie, výstavbu tunelov alebo výškových budov.

Viac bezpečnosti na stavby

Stavba
Foto: Ilustračné foto SITA/Nina Bednáriková

Tie už od začiatku funkčného obdobia považuje súčasné vedenie ministerstva za jednu zo svojich priorít. Nešťastie pri obci Kurimany potvrdilo, že je nevyhnutné sa intenzívne venovať téme bezpečnosti výstavby.

Nový stavebný zákon sprísni celý proces stavebného konania náročných stavieb, najmä posudzovanie odolnosti a stability stavby, a zároveň kladie väčší dôraz na stavebný dozor.

Komplexne riešená bude aj problematika čiernych stavieb. „Stavebný zákon jednoznačne zavedie povinnosť odstrániť tie čierne stavby, ktoré sú v rozpore s územným plánom,“ povedal minister dopravy Ján Počiatek. Veľmi jasne zadefinuje podmienky, za akých bude možné dodatočne povoľovať čierne stavby, a posilní postavenie Slovenskej stavebnej inšpekcie, aby mohla dôslednejšie vykonávať kontrolu.

Zavedú minimálne pokuty pre PO

Stop zakaz
Foto: jeffersonleaningleft.blogspot.com

Nový zákon tiež zavedie minimálnu výšku pokuty pre právnické osoby za nepovolenú stavebnú činnosť. Ďalšou novinkou je, že súčasťou nového stavebného zákona už nebude problematika vyvlastňovania. Tá bude upravená samostatne v zákone o vyvlastňovaní pozemkov a stavieb, ktorý ministerstvo pripravuje spolu so stavebným zákonom.

Návrh nového stavebného zákona pripravuje takmer 50 členná pracovná skupina. Je zložená zo zástupcov ministerstva, stavebných úradov, samospráv, profesijných a stavovských organizácií a komôr i z predstaviteľov zamestnávateľov v oblasti stavebníctva.

Súčasný stavebný zákon platí vyše 36 rokov, od 1. októbra 1976. Aj napriek mnohým úpravám a doplneniam je už značne zastaraný, neflexibilný a nevystihuje súčasné potreby vo výstavbe. Vypracovanie nového stavebného zákona je aj súčasťou programového vyhlásenia vlády.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ján Počiatek