Čína varuje Spojené štáty, trhy v Ázii padajú

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Burzy
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 8. augusta (WEBNOVINY) – Čína v pondelok obvinila západné štáty, že sa snažia zotaviť globálnu ekonomiku, pričom si však nepripúšťajú zodpovednosť za svoje činy. Kritický článok sa objavil v úvodníku Ľudového denníka, ktorý slúži ako hovorca politických predstaviteľov komunistickej Číny.

Tieto obvinenia prišli len dva dni po tom, čo USA prvýkrát v histórii prišli o špičkový úverový rating.

Ak sa USA a západne štáty nepreberú k zodpovednosti, výrazne to naruší stabilný vývoj globálnej ekonomiky,“ cituje Ľudový denník agentúra AFP. „Keď západné štáty prestanú ignorovať svoju zodpovednosť za stav globálnej ekonomiky a posilnia spoluprácu s rozvojovými krajinami, majú nádej na stabilné oživenie ekonomiky,“ dodáva úvodník Ľudového denníka. Odhaduje sa, že Čína vlastní takmer 1,16 bilióna amerických dolárov uložených v cenných papieroch.

Prepad na trhoch pokračuje

Otvorenia trhov v Ázii a Austrálii v pondelok poznačili masívne výpredaje akcií. Japonský Nikkei stratil od začiatku obchodovania 2,2 percenta, hongkongský Hang Seng viac ako štyri percenta, čínsky CSI 300 3,5 percenta, indický BSE Sensex tri percentá. Prepad zaznamenali aj burzy na Taiwane, v Austrálii a Južnej Kórei. Naopak cena zlata prekročila hranicu 1700 dolárov za uncu. Ľudia berú peniaze z iných trhov a investujú ich do zlata a japonského jenu.

.

Peking ostro kritizuje

Tvrdé slová na adresu amerických politikov poslala do Washingtonu aj čínska štátna spravodajská agentúra Xinhua, ktorá ich vyzvala, aby začali vzájomne komunikovať a našli riešenie k odvráteniu krízy. „Namiesto toho, aby premýšľali o sebe, posadili sa a spoločne spolupracovali, tak sa americkí demokrati i republikáni vzájomne obviňujú zo zníženia úverového ratingu. Je čas, aby politici vo Washingtone ukázali zmysel pre zodpovednosť a vyriešili svoje fiškálne problémy,“ píše sa v stanovisku agentúry.
Usa
Foto: SITA/AP

Spojené štáty minulý týždeň prvýkrát v histórii prišli o svoj špičkový dlhodobý úverový rating AAA. Stalo sa tak po tom, ako jedna z troch najvýznamnejších renomovaných agentúr znížila hodnotenie schopnosti USA splácať svoje záväzky.

Standard & Poor’s predtým najväčšej ekonomike planéty pravidelne udeľovala najvyšší rating AAA, v noci z piatka na sobotu ho však znížila o jeden bod na AA+ s negatívnym výhľadom. Podľa agentúry za to môže „priepasť medzi politickými stranami,“ ktorá znížila dôveru v schopnosť vlády krajiny spravovať jej financie.

Ešte v nedeľu Peking prostredníctvom štátnej agentúry Xinhua zaútočil na Washington: “Americká vláda sa musí vyrovnať s bolestivou skutočnosťou, že staré dobré časy, kedy si mohli len požičiavať, sú nenávratne preč.“ Zároveň doporučil administratíve Baracka Obamu začať šetriť: ,,Spojené štáty by mali znížiť svoje výdavky na vojenské operácie a sociálne programy, aby mohli splácať svoje dlhy“.

Historické zníženie ratingu USA znamená pre Čínu najmä nárast inflácie a odklon investorov od amerického doláru smerom ku komoditám ako napríklad zlato. Oficiálne údaje z Pekingu hovoria, že inflácia v krajine vzrástla v júni o 6,5 percenta, avšak reálne čísla môžu byť vyššie. Len cena potravín v čínskych obchodoch potravín stúpla o 10 až 15 percent, pričom napríklad jogurty zdraželi v priemere o 25 percent.

OECD: Rast hlavných svetových ekonomík stráca na sile

Taktiež rast väčšiny hlavných svetových ekonomík stráca na sile. V pondelok o tom informovala Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD). Zložený index vedúcich indikátorov (CLI) pre členské krajiny OECD v júni mierne oslabil na 102,2 bodu z májovej úrovne 102,5 bodu.

Spomedzi krajín OECD sa náznaky vzostupu ekonomickej aktivity prejavili v USA a Japonsku. Ukazovateľ pre eurozónu v šiestom mesiaci roka klesol na 101,5 bodu z májovej úrovne 103,1 bodu. Znížili sa aj ukazovatele pre nečlenské krajiny OECD, a to Brazíliu, Čínu a Indiu. V prípade Ruska naopak indikátory naznačujú vzostup ekonomickej sily. Ukazovateľ pre USA klesol v júni o 0,1 percentuálneho bodu na 103,1 bodu. Spomalenie ekonomického rastu naznačujú aj ukazovatele pre Nemecko, Francúzsko, Veľkú Britániu, Taliansko a Kanadu.

Burzy
Foto: SITA/AP

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať