Čína vyzvala USA na vyriešenie dlhovej krízy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Dolar, peniaze
Foto: SITA/AP
Obmam Si Ťin pchingon
Foto: SITA/AP

PEKING 7. októbra (WEBNOVINY) – Čína v pondelok vyzvala amerických politikov na urýchlené vyriešenie dlhovej krízy. Patová situácia v Kongrese bráni dohode o zvýšení dlhového stropu, bez ktorej federálna vláda 17. októbra vyčerpá limit na nové pôžičky.

Čína má prirodzene obavy zo situácie, ktorá by mohla viesť k platobnej neschopnosti USA, uviedol námestník ministra financií Zhu Guangyao. Podľa agentúry Reuters to bolo prvé verejné vyjadrenie čínskeho predstaviteľa týkajúce sa aktuálnej krízy v USA.

Platobná neschopnosť americkej vlády by neohrozila iba čínske investície v USA, ale aj zotavenie globálnej ekonomiky, varoval Zhu. Spojené štáty americké preto majú zodpovednosť za včasné vyriešenie dlhovej krízy, zdôraznil predstaviteľ vlády v Pekingu.

Bez dohody o dlhovom strope federálna vláda v USA po 17. októbri nebude mať peniaze na nové pôžičky. Prípadná platobná neschopnosť USA by mohla mať následne vážne dopady na svetové hospodárstvo. Pre spory o rozpočet vláda minulý týždeň v utorok obmedzila svoje činnosti.

Uvoľnenie peňazí na jej fungovanie v novom rozpočtovom roku, ktorý sa v krajine začal 1. októbra, podmieňujú opoziční republikáni odkladom zdravotnej reformy prezidenta Baracka Obamu. Republikáni, ktorí majú väčšinu v Snemovni reprezentantov, tiež odmietajú hlasovať za posunutie dlhového stropu, pokiaľ vláda nepredloží plán znižovania výdavkov.

Čínsky prezident Si Ťin-pching očakáva, že zotavenie globálnej ekonomiky bude náročné a povedie k nemu „spletitá cesta“. Súčasný rast čínskej ekonomiky je však podľa neho v „primeranom a očakávanom rozsahu“. „Plne verím v budúcnosť čínskej ekonomiky,“ vyhlásil prezident. V prvom polroku tohto roku čínska ekonomika vzrástla o 7,6 %, čo je v porovnaní s predchádzajúcim rokom spomalenie.

Si Ťin-pching odmietol obavy, že čínsku ekonomiku čaká tvrdé pristátie. „Medziročný rast na úrovni siedmich percent je vyhovujúci,“ poznamenal čínsky prezident. „Spomalenie čínskej ekonomiky je výsledkom našich vlastných regulačných iniciatív,“ dodal Si Ťin-pching.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Si Ťin-pching