Cirkev na Cypre má riešenie, z eurozóny treba utiecť

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Cyprus
Foto: SITA, AP

ATÉNY 23. marca (WEBNOVINY) –

Hlava vplyvnej pravoslávnej cirkvi na Cypre si myslí, že malá ostrovná krajina by mala v súčasnej ťažkej finančnej situácii opustiť eurozónu.

„Nie je to ľahké, ale mali by sme sa tomu zasvätiť rovnako, ako keď sme trávili čas vstupom do eurozóny,“ uviedol v sobotňajšom rozhovore pre grécky denník Realnews arcibiskup Chrysóstomos II. „Euro nemôže vydržať,“ dodal duchovný. Arcibiskup si myslí, že z eurozóny je preto treba „utiecť“.

Cyperská pravoslávna cirkev je najväčším vlastníkom pôdy na ostrove a má aj akcie v rôznych inštitúciách vrátane cyperskej Helénskej banky. Ich hodnotu odhadujú na desiatky miliónov eur. Súčasťou vládneho plánu na záchranu ekonomiky je aj nákup štátnych dlhopisov zo strany cirkvi. V pomere k zvyšku sumy, ktorú Cyprus potrebuje zohnať, ide však len o relatívne bezvýznamnú čiastku.

Cyprus potrebuje nájsť 5,8 miliardy eur do pondelkového ultimáta, aby mohol získať núdzovú pomoc od Európskej únie v sume 10 miliárd eur s cieľom predísť kolapsu svojho finančného systému. Plán na získanie tejto sumy prostredníctvom zdanenia bankových vkladov cyperskí poslanci v utorok odmietli. Na stole je však stále možnosť, že k nemu príde. Nemalo by sa to ale týkať klientov s vkladmi nižšími ako 100-tisíc eur. Cyprus sa snažil pomoc získať aj od Ruska, minister financií sa však tento týždeň z Moskvy vrátil s „prázdnymi rukami“.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať