Grécko sa dožaduje odľahčenia dlhov, musí splniť podmienku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Gréci protestovali v Aténach, zapálili vlajku Únie
Desaťtisíce Grékov sa zišli v pondelok večer v Aténach, aby podporili vládu premiéra Alexisa Tsiprasa v jej odmietavom stanovisku k návrhu medzinárodných veriteľov na riešenie dlhovej krízy v krajine. O osude návrhu rozhodnú voliči v nedeľňajšom referende. Foto: SITA/AP

ATÉNY 8. októbra (WebNoviny.sk) – Grécko musí dokončiť prvú revíziu záchranného programu v novembri, aby bolo možné začať rozhovory o úprave dlhu ešte v tomto roku. „Náš hlavný cieľ je ukončiť revíziu v novembri a rekapitalizáciu bánk do konca roku, aby sme aspoň začali diskusie o odľahčení dlhu,“ vyhlásil grécky premiér Alexis Tsipras.

Grécko sa na treťom záchrannom programe v hodnote 86 miliárd eur dohodlo s veriteľmi v auguste. Atény dúfajú, že odľahčenie dlhového zaťaženia prispeje k tomu, že sa krajina v roku 2017 vráti na kapitálové trhy.

Grécky parlament vyslovil v noci na štvrtok dôveru novej vláde premiéra Alexisa Tsiprasa. (VIAC V TOMTO ČLÁNKU.)

Grécky minister hospodárstva George Stathakis v gréckom parlamente uviedol, že ekonomika krajiny by mohla v tomto roku oslabiť menej, ako sa čakalo. Grécka ekonomika by podľa predpokladov, aj vzhľadom na záchranný program od medzinárodných veriteľov, mala v tomto roku oslabiť o 2,3 percenta a v budúcom roku o 1,3 percenta. „Recesia v roku 2015… by mohla byť omnoho miernejšia ako dve percentá, mohla by byť na úrovni 1,5 %,“ povedal Stathakis. Zároveň vyhlásil, že ekonomika bude profitovať zo silného turizmu a miernejšieho dopadu kapitálových kontrol v krajine, ktoré začali platiť v polovici júna.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Aléxis TsíprasAlexis Tsipras