Toto prvenstvo Slovákov nepoteší, v noci makajú najviac

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Fanúšik
Foto: SITA/Marián Peiger

BRATISLAVA 10. októbra (WebNoviny.sk) – Keď sa hovorí o pracovných dňoch, väčšina z nás si predstaví prvých päť dní v týždni. Víkend považujeme za dni pracovného voľna. Rovnako pracovná doba pre väčšinu z nás znamená dopoludnie a popoludnie strávené v práci.

Nie všetci Slováci však majú takúto predstavu. Reč je o Slovákoch, ktorí trávia pravidelne vo svojej práci aj soboty a nedele alebo chodia do práce, keď iní relaxujú pri večernom filme či sa ukladajú na spánok. Poštová banka sa v aktuálnej analýze zamerala na to, koľko Slovákov pracuje cez víkendy, v noci či po večeroch, pričom vychádzala z údajov Eurostatu.

Pravidelne na nočnú chodí každý šiesty zamestnaný Slovák

Každý štvrtý Slovák pravidelne netrávi večery s rodinou alebo priateľmi, ale s kolegami na svojom pracovisku. Aj z tohto

hľadiska patríme k európskej špičke, keďže nás predbehli len Gréci, Holanďania a Nemci. Európsky priemer sa pohybuje na úrovni 16,0 percent.

„Na Slovensku chodí pravidelne na ‚nočnú‘ približne každý šiesty zamestnaný Slovák, čo je jednoznačne najväčší podiel v rámci všetkých ekonomík EÚ,“ uviedla analytička Poštovej banky Jana Glasová.

Práca v noci sa týka nielen lekárov, záchranárov, policajtov či hasičov, ale aj zamestnancov v priemysle, pretože mnohé výrobné linky sa nezastavujú ani v noci. To môže byť podľa Glasovej aj dôvodom, prečo je na Slovensku taký vysoký podiel ľudí chodiacich na nočné zmeny. „V priemere za celú úniu pracuje v noci len 6 percent zamestnancov,“ dodala.

Zvýšil sa počet Slovákov, ktorí pracujú v nedeľu

Nedeľný obed s rodinou si vlani z pracovných dôvodov musela pravidelne odpúšťať takmer pätina našich zamestnancov. „V rámci EÚ tak patríme spolu s Írskom a Holandskom medzi trojicu krajín s najvyšším podielom ľudí pravidelne pracujúcich počas nedele,“ hovorí Glasová.

Za posledné desaťročie sa podiel Slovákov chodiacich do práce v nedeľu zvýšil približne o dva percentuálne body. Naopak, do práce v nedeľu takmer vôbec nechodia Portugalci a nízky podiel zamestnancov pravidelne pracujúcich v tento deň vykázali aj susedné Maďarsko a Poľsko.

Za európskym priemerom však zaostávame, ak sa pozrieme na sobotu. V EÚ totiž trávi soboty pravidelne v práci v priemere 27 percent a v eurozóne 29 percent pracujúcich obyvateľov a na Slovensku chodil do práce v sobotu len každý štvrtý našinec. Najvyšší podiel, až 43 percent pracujúcich v sobotu, nájdeme v Grécku.

Rozdiely podľa pohlavia aj veku

Pravidelné pracovné víkendy sa týkajú oboch pohlaví. „Soboty trávi v robote pravidelne každý štvrtý pracujúci muž aj pracujúca žena. V nedeľu pravidelne pracuje každý piaty muž aj žena,“ hovorí Glasová.

Výraznejšie rozdiely medzi mužmi a ženami môžeme sledovať pri práci v noci a po večeroch. „Dôvodom je skutočnosť, že muži častejšie pracujú práve vo fabrikách s 24 – hodinou výrobou a dominujú aj v povolaniach ako policajti, hasiči či záchranári,“ priblížila Glasová.

Rozdiely vznikajú nielen podľa pohlavia, ale aj z hľadiska veku. S rastúcim vekom sa podiel Slovákov pracujúcich cez víkend alebo pracujúcich v noci postupne znižuje. „V sobotu pravidelne pracuje tretina mladých do 25 rokov, ale len pätina ľudí vo veku nad 55 rokov. Na nočné zmeny chodí zhruba každý piaty mladý Slovák, ale len 14 percent ľudí starších ako 55 rokov,“ uzavrela Glasová.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Poštová banka