Nemocnice dlhujú milióny eur, SK-Med chce podať sťažnosť

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Nemocnica, čakáreň
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 12. októbra (WebNoviny.sk) – Väčšina štátnych nemocníc na Slovensku porušuje novelu Obchodného zákonníka, ktorou sa stanovila maximálna lehota splatnosti faktúry. Vyhlásila to Slovenská asociácia dodávateľov zdravotníckych pomôcok (SK-Med).

„Oneskorenie platieb zo strany štátnych nemocníc Ministerstva zdravotníctva SR voči dodávateľom zdravotníckych pomôcok združených v asociácii SK-Med dosiahlo v druhom štvrťroku tohto roka rekordných 615 dní, čo je suverénne najdlhšie oneskorenie v celej Európskej únii,“ upozornila asociácia dodávateľov.

Klesli aj objednávky nemocníc

Štátne nemocnice tak dlhujú dodávateľom združeným v SK-Med 132,8 miliónov eur, pričom po splatnosti bolo k 30. júnu 108,7 miliónov eur. Zároveň klesli v sledovanom štvrťroku objednávky štátnych nemocníc voči dodávateľom približne o 25 miliónov eur, čo znamená podľa asociácie, že niektoré nemocnice si prestali objednávať materiály alebo významným spôsobom znížili ich objednávky.

Pri podnikateľoch je maximálna lehota splatnosti faktúr 60 dní. Prísnejšia lehota platí pre subjekty verejného práva (štátne orgány, obce, vyššie územné celky), ktoré musia splniť svoje peňažné záväzky do 30 dní. „Platobná disciplína v niektorých slovenských zdravotníckych zariadeniach môže byť pre našich členov až likvidačná,“ upozornila výkonná riaditeľka SK-Med Linda Bologna. Niektoré nemocnice podľa nej svoje dlhy neplatia už viac ako dva roky.

SK-Med považuje situáciu v tejto chvíli už za neúnosnú. „V spolupráci so zastrešujúcou organizáciou EUCOMED zvažujeme podanie sťažnosti na Európsku komisiu, keďže dochádza k porušovaniu práv i pravidiel korektnej hospodárskej spolupráce. Týmto postojom sa priamo poškodzuje právo pacientov na komplexnú a kvalitnú zdravotnú starostlivosť,“ vysvetlila Bologna.

Tempo zadlženosti nemocníc sa znižuje

Ako uviedol hovorca rezortu zdravotníctva Peter Bubla, témou existencie záväzkov po splatnosti sa ministerstvo zaoberá dlhodobo. „Výsledky v tejto oblasti boli komunikované aj prostredníctvom Informácie o vývoji dlhu v rezorte zdravotníctva za rok 2014, ktorá je zverejnená na webe. V roku 2014 sa podarilo v štátnych nemocniciach stabilizovať vývoj zadlženosti; už tretí rok po sebe reálne znižujú tempo rastu dlhu,“ konštatoval.

Celkové tempo zadlženosti v najväčších štátnych nemocniciach sa podľa Bublu znižuje, a to aj napriek neustálemu zvyšovaniu osobných nákladov. „Okrem znižovania tempa rastu zadlženosti sa od roku 2011 úspešne darí znižovať aj straty štátnych nemocníc. Kým v roku 2011 strata zdravotníckych zariadení v pôsobnosti MZ SR dosahovala úroveň 156 miliónov eur, za rok 2014 kleslo toto číslo postupne o 81 miliónov eur a koncom minulého roka bola kumulovaná strata najväčších štátnych nemocníc na úrovni 75 miliónov eur,“ poznamenal Bubla. Zástupca rezortu zároveň doplnil, že záväzky voči svojim dodávateľom platia nemocnice postupne podľa svojich finančných možností.

SK-Med je národnou asociáciou združujúcou dodávateľov zdravotníckych pomôcok na Slovensku a riadnym členom EUCOMED-u, medzinárodnej zdravotníckej asociácie sídliacej v Bruseli, ktorá zastrešuje národné asociácie dodávateľov a výrobcov zdravotníckych pomôcok a technológií z celej Európy. Asociácia zastupuje záujmy dodávateľov zdravotníckych pomôcok pôsobiacich na Slovensku, pričom má 26 členov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia