Dolárový index sa ocitol v blízkosti trojtýždňového minima

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Dolár euro
Foto: Ilustračné, SITA/AP

LONDÝN 12. októbra (WebNoviny.sk) – Dolárový index, ktorý meria jeho hodnotu voči košu iných hlavných svetových mien, sa v pondelok nachádzal v blízkosti svojho trojtýždňového minima. Dôvodom boli pochybnosti o tom, či sa úrokové sadzby v USA v tomto roku zvýšia. Index oproti predošlému obchodovaciemu dňu klesol o necelých 0,1 percenta na 94,77 bodu. Voči jenu dolár oslabil na úroveň 120,11 JPY/USD a oproti euru klesol o 0,1 percenta na 1,1370 USD/EUR.

Názory veľkých bánk na perspektívu eura sa v súčasnosti rozchádzajú. HSBC očakáva, že spoločná európska mena posilní na 1,18 USD/EUR. JP Morgan a Morgan Stanley predpokladajú, že kurz eura voči doláru sa v nadchádzajúcich mesiacoch nezmení, avšak Barclays, Deutsche Bank a Goldman Sachs prognózujú, že v budúcom roku dolár prelomí paritu voči euru.

Na stredoeurópskom akciovom trhu si v pondelok polepšil poľský zlotý a maďarský forint. Minulý týždeň agentúra Reuters na základe prieskumu analytikov informovala, že hospodársky rast a stabilita Poľska by mohli pomôcť domácej mene posilniť voči euru o viac ako 4 percentá v nasledujúcich 12 mesiacoch. O 15:56 SELČ poľský zlotý posilnil o 0,18 percent na 4,218 PLN/EUR, maďarský forint vzrástol o 0,30 percenta na 310,250 HUF/EUR. Česká koruna však oslabila o 0,10 percenta na 27,110 CZK/EUR.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe JP MorganMorgan Stanley