Ovplyvnil tvorbu verejných politík a získal Nobelovu cenu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Nobelova cena za ekonómiu
Deaton podľa Švédskej kráľovskej akadémie vykonal priekopnícke dielo pri využívaní dát z prieskumov o spotrebe, životnom štandarde a chudobe v rozvíjajúcich sa krajinách. Foto: SITA/AP

ŠTOKHOLM 12. októbra (WebNoviny.sk) – Tohtoročnú Nobelovu cenu za ekonómiu získal Angus Deaton z Veľkej Británie za „analýzu spotreby, chudoby a prosperity“. Oznámila to v pondelok Švédska kráľovská akadémia. Deatonova práca podľa akadémie zásadným spôsobom ovplyvnila tvorbu verejných politík, keď okrem iného pomohla určiť, ktoré sociálne skupiny sú ovplyvnené zvýšením dane z pridanej hodnoty na potraviny.

„Ak chceme navrhnúť ekonomickú politiku, ktorá podporuje prosperitu a znižuje chudobu, musíme najskôr porozumieť individuálnym spotrebiteľským voľbám,“ uviedla akadémia. „Angus Deaton k tomuto porozumeniu prispel viac, než ktokoľvek iný,“ dodala vo vyhlásení. Deaton tiež podľa akadémie vykonal priekopnícke dielo pri využívaní dát z prieskumov o spotrebe, životnom štandarde a chudobe v rozvíjajúcich sa krajinách. Cena je dotovaná sumou 8 miliónov švédskych korún (SEK).

Deaton sa narodil v škótskom Edinburghu a má občianstvo Veľkej Británie aj Spojených štátov amerických. Pôsobí na Princetonskej univerzite v USA.

Cena Švédskej ríšskej banky za ekonomické vedy na pamiatku Alfreda Nobela nie je oficiálnou Nobelovou cenou, pretože nie je súčasťou dedičstva Alfreda Nobela. Zaviedla ju Švédska ríšska banka v roku 1969 pri príležitosti jej 300. výročia. Cenu vyhlasuje rovnako ako Nobelove ceny za chémiu a fyziku Švédska kráľovská akadémia vied.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať