Ceny ropy klesli, zlato má najvyššiu hodnotu od júla

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ropa, rafinéria
Foto: Ilustračné foto : SITA/AP

NEW YORK 13. októbra (WebNoviny.sk) – Ceny ropy v pondelok klesli o 5 percent. Nadol ich stiahlo vyberanie ziskov po tom, čo obchodovanie minulý týždeň uzatvorili na 11-týždňovom maxime.

K vystupňovaniu tlaku na ceny prispela aj správa, že Organizácia krajín vyvážajúcich ropu napriek prebytkom komodity na trhoch neplánuje obmedzovať produkciu. Ceny ropy Brent klesli o 2,79 USD na 49,86 USD za barel. Ľahká americká ropa zlacnela o 2,53 USD na 47,10 USD za barel.

Ceny zlata v pondelok zaznamenali najvyššiu hodnotu od začiatku júla, keď americký dolár voči menovému košu klesol na trojtýždňové dno, čo zlacnilo vzácny kov pre držiteľov iných mien. Prispeli k tomu rastúce očakávania, že Federálny rezervný systém v USA vzhľadom na zmiešané údaje z domácej ekonomiky a neistý výhľad globálneho hospodárskeho rastu presunie rozhodnutie o zvýšení úrokových sadzieb do budúceho roka.

Spotová cena zlata bola o 14:01 GMT na úrovni 1 163,96 USD za uncu, čo bolo o 0,6 percenta viac ako piatková záverečná hodnota.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať