V lete na Slovensku dovolenkovalo takmer milión turistov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
V Tatrách otvorili letnú sezónu
Zľava: Maskot "Poseidón" , biatlonista Pavol Hurajt, starosta obce Štrba Michal Sýkora, marketingový riaditeľ pre kampane a Vysoké Tatry Juraj Chovaňák a výkonná riaditeľka OOCR Región Vysoké Tatry Lenka Maťašovská počas 8. odomykania vôd jazera Štrbské pleso. Štrbské Pleso, 12. jún 2015. Foto: SITA/Radoslav Maťaš

BRATISLAVA 1. novembra (WebNoviny.sk) – Na Slovensku dovolenkovalo v júli a v auguste cez 979 tisíc ľudí. Ako informovalo v utorok Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR), počet turistov počas spomínaných dvoch mesiacov sa medziročne zvýšil o takmer pätinu. Najväčší podiel na tom majú obyvatelia Slovenska, keďže až 549 tisíc Slovákov si cez prázdniny vybralo na oddych Slovensko. „Pozitívne štatistické údaje sú odrazom správneho nasmerovania Stratégie cestovného ruchu, ako aj marketingových aktivít,“ zhodnotil štátny tajomník rezortu dopravy František Palko.

Od začiatku tohto roka do konca augusta vzrástol počet návštevníkov o takmer 13 percent. „Tieto hodnoty dávajú reálny predpoklad na dosiahnutie lepších výsledkov za celý kalendárny rok 2015,“ poznamenal Palko. Najväčší podiel zahraničných turistov tvorili obyvatelia susedných krajín, a to Českej republiky (vyše 143 tisíc turistov, viac ako 21-percentný medziročný nárast) a Poľska (44 tisíc turistov a 7-percentný medziročný rast). Do prvej trojice sa dostali aj návštevníci z Nemecka (takmer 37 tisíc, 21-percentný medziročný nárast).

Počas leta zaznamenali až 36-percentný nárast turisti z Veľkej Británie, ktorých bolo u nás viac ako 14 tisíc. Najnavštevovanejšími krajmi v júli a v auguste boli Bratislavský (takmer 240 tisíc turistov), Žilinský (cez 210 tisíc) a Prešovský kraj (vyše 180 tisíc). Z okresov to bol bratislavský (takmer 204-tisíc) a vďaka horám a prírode okres Poprad (vyše 121 tisíc) a okres Liptovský Mikuláš (vyše 102 tisíc).

Rezort dopravy podľa hovorcu Martina Kóňu tento rok poskytne dotácie oblastným a krajským organizáciám cestovného ruchu až do výšky 4,5 milióna eur. „Organizácie ich môžu využiť na zvýšenie informovanosti turistov o ponuke jednotlivých regiónov Slovenska alebo aj na výstavbu náučných chodníkov,“ priblížil Kóňa.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe František Palko