Brusel prognózuje Slovensku ekonomický rast

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Peniaze, euro
Foto: Shutterstock

BRATISLAVA 5. novembra (WebNoviny.sk) – Európska komisia v aktuálnej jesennej prognóze očakáva tohtoročné posilnenie výkonu slovenskej ekonomiky o 3,2 %. Po budúcoročnom spomalení na 2,9 % sa má tempo rastu opäť zrýchliť na 3,3 % v roku 2017. Domáca spotreba by vďaka rastúcim reálnym disponibilným príjmom mala pokračovať v posilňovaní. Zlepšuje sa aj situácia na trhu práce a ekonomika tiež profituje z nízkych cien energií, uviedla vo štvrtok komisia.

Súkromnú spotrebu podľa komisie podporia reformy na trhu práce vrátane zvýšenia minimálnej mzdy a úľav zo sociálnych odvodov pre zamestnancov s nízkymi príjmami. Domáca spotreba tak podľa komisie zrýchli rast z tohtoročných 2,2 % na zhruba 3 % v roku 2016. Fixné investície za celý rok 2015 vzrastú o 7,5 %. V roku 2016 komisia očakáva spomalenie rastu, čo súvisí s návratom čerpania európskych fondov na bežnejšie úrovne. Tohtoročný pozitívny vplyv čistého exportu na tvorbu hrubého domáceho produktu podľa komisie pretrvá aj v rokoch 2016 a 2017. Spomínané zlepšenie podmienok na trhu práce by sa podľa komisie malo prejaviť v poklese miery nezamestnanosti v tomto roku na 11,6 % a v budúcom roku na 10,5 %. Pod hranicu 10 %, a to na 9,6 %, má nezamestnanosť klesnúť v roku 2017.

Pri cenovom vývoji Brusel očakáva pokračovanie útlmu z minulého roka, kedy by spotrebiteľské ceny mali aj v tomto roku mierne klesnúť o 0,2 %. Oživenie rastu cien Európska komisia Slovensku predpovedá v roku 2016, kedy by mali stúpnuť o jedno percento.

Brusel zároveň dôveruje Slovensku, že bude pokračovať v postupnej konsolidácii verejných financií. Deficit hospodárenia verejnej správy by mal podľa jesennej prognózy klesať z vlaňajších 2,8 % hrubého domáceho produktu (HDP) na 2,7 % HDP v roku 2015 a v roku 2016 na 2,4 % výkonu ekonomiky. V roku 2017 má byť na úrovni 2 % HDP

Verejný dlh by sa mal podľa prognózy Európskej komisie v ďalších rokoch držať pod hranicou 54 % výkonu ekonomiky. Z vlaňajších 53,5 % hrubého domáceho produktu by mal v tomto roku klesnúť na 52,7 % HDP. V roku 2016 komisia očakáva jeho zníženie na 52,6 % HDP a v roku 2017 by mal byť na úrovni 52,2 % HDP.

V reakcii na prognózu Európskej komisie na štvrtkovej tlačovej konferencii premiér Robert Fico vyhlásil, že sa potvrdzujú trendy, podľa ktorých má mať Slovensko jeden z najvyšších hospodárskych rastov v eurozóne. Aktuálne by to malo byť tretie miesto a podľa Fica by sa Slovensko mohlo posunúť na druhé miesto v eurozóne. Ako ďalej premiér dodal, prognóza komisie je tiež potvrdením toho, že má klesať nezamestnanosť a že vláda má pod kontrolou verejné financie. Premiér taktiež očakáva pokračovanie rokovaní medzi EK a slovenskou vládou o návrhu rozpočtu na budúci rok. „My chceme, aby náš rozpočet plne zapadal do predstáv Európskej komisie o tom, aká by mala byť finančná, hospodárska a sociálna politika v rámci celej Európskej únie,“ konštatoval na štvrtkovej tlačovej besede premiér.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Robert Fico