Agentúra Fitch zlepšila rating Ukrajiny

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ukrajina
Ukrajina dosiahla dohodu s veriteľmi, ktorá je podľa ministerky financií Natalie Jareskovej obojstranným víťazstvom. Foto: ilustračné, Thinkstock

NEW YORK/LONDÝN 19. novembra (WebNoviny.sk) – Medzinárodná ratingová agentúra Fitch Ratings zlepšila dlhodobý emisný rating (IDR) Ukrajiny v zahraničnej mene zo stupňa RD na stupeň CCC. Dlhodobý IDR v domácej mene agentúra potvrdila na stupni CCC. Krátkodobý IDR v zahraničnej mene agentúra taktiež zlepšila na stupeň C zo stupňa RD. Agentúra tiež potvrdila stropný rating Ukrajiny na stupni CCC. Okrem toho agentúra potvrdila rating nadradených nezabezpečených záväzkov v domácej mene na stupni CCC.

Pod zlepšenie ratingu krajiny sa podpísala dohoda Kyjeva s veriteľmi na reštrukturalizácii dlhu. Krajina tak v súvislosti so zahraničným komerčným dlhom v hodnote 15 mld. USD nie je platobne neschopná. Reštrukturalizačný plán posunul splatnosť záväzkov na obdobie od roku 2019 do roku 2027. Udržateľnosť verejného dlhu sa zlepšila.

Na ratingové hodnotenie má vplyv aj kondícia ekonomiky. Hoci sa reálny hrubý domáci produkt Ukrajiny v treťom štvrťroku medzikvartálne podľa sezónne upravených údajov zvýšil o 0,7 %, v medziročnom porovnaní by ukrajinská ekonomika mala v roku 2015 klesnúť o 11,6 %. Prispieť by k tomu mal predovšetkým pokles spotreby o 20 %. V roku 2016 by podľa odhadov agentúry mala Ukrajina posilniť o 1 % a v roku 2017 o 2 až 3 %.

(1 EUR = 1,0666 USD)

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Fitch Ratings