Slovensko si v rebríčku systému platenia daní polepšilo

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Peniaze
Foto: Shutterstock

BRATISLAVA 21. novembra (WebNoviny.sk) – Slovensko obsadilo vlani 73. priečku v celkovom hodnotení systému platenia daní a polepšilo si tak oproti predchádzajúcemu roku o 27 priečok. Podľa výsledkov štúdie, ktorú vydala skupina Svetovej banky a PwC, sa elektronizácia daňovej správy stala najčastejšou reformou daňových systémov vo svete v uplynulom roku. Aj Slovensko patrilo vlani medzi krajiny, kde sa zaviedla elektronizácia podávania daňových priznaní a platenia daní.

Celkové daňové zaťaženie Slovenska, teda celková daňová sadzba vo výške 51,2 %, je však o viac ako 10 percentuálnych bodov vyššia, než je celosvetový priemer a aj priemer krajín EU & EFTA (Európska únia a Európske združenie voľného obchodu, ktorého členmi sú Island Lichtenštajnsko, Nórsko a Švajčiarsko, pozn. red.).

Na Slovensku tvorilo daňové a odvodové zaťaženie práce 39,7 %. Daň z príjmov právnických osôb tvorilo 10,5 % a ostatné dane 1 % celkovej daňovej sadzby. „Okrem pokračujúcej elektronizácie daňovej správy by mohli k zlepšeniu celkovej daňovej známky Slovenska prispieť najmä zníženie daňového a odvodového zaťaženia práce a zjednodušenie daňového systému, vrátane štruktúry daňových sadzieb,“ povedala Christiana Serugová, partner a líder oddelenia daňového poradenstva PwC Slovensko.

V súvislosti so zavedením povinného elektronického podávania daňových priznaní k DPH od 1. januára 2014 pre platiteľov DPH a zástupcov daňových subjektov, sa pozícia Slovenska podľa Serugovej výrazne zlepšila. Dôvodom je, že vykazovaný počet daňových platieb sa týmto podstatne znížil.

Prekvapivo sa na umiestnení podľa nej nepodpísalo negatívne zavedenie dodatočnej administratívnej povinnosti – kontrolného výkazu DPH, keďže sa podáva takisto povinne elektronicky, hoci v ekonomickej realite vyvolalo značné náklady podnikov na úpravu softvérov. „Naše umiestnenie v rebríčku však nie je ovplyvnené len vývojom a zmenami nášho vlastného daňového systému, ale aj zmenami v daňových systémoch ostatných krajín, s ktorými sa výstupy porovnávajú,“ dodala Serugová.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia