Gréci schválili reformy potrebné na uvoľnenie ďalšej pomoci

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Grécko
Foto: Ilustračné, SITA/AP

Atény 19. novembra (WebNoviny.sk) – Grécky parlament dnes schválil opatrenia požadované medzinárodnými veriteľmi, čo by malo Grécku umožniť získať zo záchranného balíka 12 miliárd eur. Informovala o tom agentúra Reuters.

V pomere hlasov 153 ku 137 poslanci schválili dodatočné opatrenia, ktoré od Grécka požadovali veritelia. Išlo najmä o problém zlých úverov gréckych bánk a s tým spojeného vyvlastňovania domov obyvateľov, ktorí neplatia hypotéky. Zároveň umožnili zavedenie nových poplatkov a daní.

Grécka vláda sa dlho nevedela s medzinárodnými veriteľmi dohodnúť na otázke vyvlastňovania nehnuteľností. Obávala sa najmä toho, aby tisíce Grékov neprišli o strechu nad hlavou. Ministri financií eurozóny preto vyplatenie ďalšej tranže zo záchranného balíka odložili, pritom pôvodne to mali schváliť už 9. novembra.

V utorok (17.11.) ale minister financií Euklid Tsakalotos a komisár EÚ pre hospodárske a menové záležitosti Pierre Moscovici oznámili, že sa zhodli aj na zvyšných otázkach. Po súhlase parlamentu tak Grécko bude môcť získať 2 miliardy eur z tretieho záchranného balíka v rámci pomoci, ako aj 10 miliárd eur na rekapitalizáciu štyroch systémovo dôležitých bánk.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Pierre Moscovici