Petíciu proti vlakom zadarmo podporilo vyše 30-tisíc ľudí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 24. novembra (WebNoviny.sk) – Petíciu proti vlakom zadarmo odovzdá združenie mladých ľudí Nová Generácia na ministerstve dopravy tento týždeň.

Predseda združenia Tomáš Smutný o tom informoval s tým, že petícia obsahuje vyše tridsaťtisíc podpisov a vďaka novele petičného zákona sa ňou bude príslušný správny orgán povinne zaoberať. Zdôvodnil to nedávnym prvým výročím „populistického a nezodpovedného“ zavedenia bezplatnej prepravy vo vlakoch, ktoré zaplatí „vykorisťovaná“ stredná vrstva zo svojich daní, a tiež systematicky sa zhoršujúcim podnikateľským prostredím.

„Nemôžeme na jednej strane dvíhať dane, šikanovať strednú vrstvu a malých, či stredných podnikateľov a na strane druhej peniaze získané od pracujúcich použiť na často až nezmyselné sociálne balíčky, ktoré slúžia len na predvolebnú kampaň,“ uviedol Smutný. „Slováci by sa nemali nechať kúpiť populistickými a nezodpovednými návrhmi, ale mali by od politikov požadovať kvalitné fungujúce inštitúcie a efektívne riadenie štátu, aby mohli žiť na skutočne európskej úrovni,“ upozornil.

Bezplatnú prepravu zaviedli 17. novembra 2014

Vláda Roberta Fica zaviedla bezplatnú prepravu vo vlakoch pre žiakov, študentov a dôchodcov 17. novembra 2014. Štát by mal z tohto dôvodu kompenzovať osobným dopravcom v tomto roku predbežne minimálne 13 mil. eur v rámci rozpočtu ministerstva dopravy, suma však môže byť vyššia.

Štátna Železničná spoločnosť Slovensko, a.s. (ZSSK) za deväť mesiacov tohto roka prepravila celkovo 41,3 milióna osôb, z toho bezplatne vyše 17,6 milióna, teda necelých 43 % zo všetkých cestujúcich vo vlakoch jazdiacich na základe zmluvy so štátom.

Deti do pätnásť rokov, žiaci a študenti tvorili medzi bezplatnými cestujúcimi 69 % (12 miliónov osôb) a dôchodcovia 31 % (5,6 milióna osôb). Za rok od zavedenia tohto opatrenia do 17. novembra tohto roka podľa odhadu ZSSK využije bezplatnú prepravu vlakmi približne 24 miliónov ľudí. Údaje za október a november ešte neboli spočítané.

Priemerná vyťaženosť vlakov ZSSK narástla

Počet cestujúcich v štátnych vlakoch v tomto roku vzrástol o 21 %, denne využije vlaky zhruba 150 tisíc osôb, čo je o vyše 26 tisíc viac. Štátny prepravca začiatkom novembra evidoval v systéme bezplatnej prepravy 847 404 registrovaných. Je to menej ako polovica z tých, ktorí majú nárok na bezplatnú prepravu vo vlakoch.

Registrovaný cestujúci na bezplatnú prepravu uskutočnil v priemere 22 ciest, pričom jedna cesta bola dlhá 66 kilometrov, čo je výrazne viac ako pri platiacich cestujúcich. Záujem o cestovanie za prácou na traťové predplatné lístky, pre ktoré od februára platí zvýšená zľava 50 %, medziročne vzrástol o pätinu. Priemerná vyťaženosť vlakov ZSSK narástla z 26 % na takmer 30 %.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať