Rusko zastavilo dodávky plynu na Ukrajinu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Gazprom
Foto: ilustračné, SITA/AP.

MOSKVA 25. novembra (WebNoviny.sk) – Spoločnosť Gazprom zastavuje dodávky plynu na Ukrajinu. Dodávky budú podľa zverejnených informácií zastavené dovtedy, kým si Ukrajina vopred nepredplatí ďalší objem plynu. Gazprom uviedol, že do 7:00 GMT v stredu Ukrajina vyčerpala celý predplatený objem plynu. Ruský gigant zároveň informoval, že v súvislosti s transportom plynu cez Ukrajinu do Európy vidí vážne riziká.

Šéf spoločnosti Gazprom Alexej Miller v pondelok informoval, že Ukrajina zvýšila využívanie plynových zásob zo zásobníkov, čo by mohlo ohroziť dodávky ruského plynu do Európy. Skôr počas pondelka ukrajinský minister pre energetiku Volodymyr Demčišin vyhlásil, že Ukrajina má toľko plynu v rezerve, aby nemusela kupovať plyn z Ruska.

Slovenska sa situácia nijako nedotkla

Slovenska sa táto situácia zatiaľ nijako nedotkla. Slovenský prepravca plynu, spoločnosť Eustream, ktorý prepravuje ruský plyn ďalej na západ, zatiaľ nezaznamenal menšie dodávky oproti dohodnutým nomináciám. „Nepretržite monitorujeme vývoj situácie na trhu s plynom a sme pripravení kedykoľvek adekvátne zareagovať. Ak náš dispečing zaznamená dramatický pokles tlaku alebo objemu plynu v sústave, respektíve úplne zastavenie toku z východu, okamžite zabezpečíme reverzné dodávky zo západu. Sme pripravení zásobovať celé územie Slovenska bez obmedzení,“ reagoval na aktuálnu situáciu hovorca Eustreamu Vahram Chuguryan.

Krátenie dodávok plynu neznamenal ani najväčší dodávateľ plynu na Slovensku, štátny podnik Slovenský plynárenský priemysel (SPP). „V súčasnosti neevidujeme žiadne krátenie dodávok. Dlhodobo a dôkladne sme sa však pripravovali a urobili opatrenia, ktoré zabezpečia plyn v akejkoľvek situácii. Našich zákazníkov preto môžeme ubezpečiť, že pohodlie domácností a ekonomika firiem zostanú počas nadchádzajúcej zimy nedotknuté,“ reagoval pre portál vEnergetike.sk hovorca SPP Michal Holeš.

Aj Ministerstvo hospodárstva SR potvrdilo, že objemy dodávok plynu na Slovensko nie sú krátené. „Tranzit na Slovensko je zatiaľ v plnom objeme a takisto aj objemy pre slovenských distribútorov sú zachované. Máme pripravený celý mechanizmus tak, ako to bolo v minulosti, že pokiaľ by sa tie čísla nenapĺňali, vieme zareagovať,“ povedal po rokovaní vládneho kabinetu štátny tajomník ministerstva hospodárstva Rastislav Chovanec. Podľa neho Slovensko zatiaľ nemá žiadne informácie o tom, že budú Rusi krátiť dodávky plynu pre Európsku úniu.

V prípade krízy sa SPP spolieha na Západ

SPP, ktorý eviduje zhruba 1,3 milióna zákazníkov, deklaroval pred minulou zimnou sezónou, že je pripravený dodávať plyn svojim zákazníkom bez akýchkoľvek obmedzení v prípade možnej plynovej krízy počas 90 dní. Pred blížiacou sezónou už hovorí o 115 dňoch. V prípade plynovej krízy sa bude SPP podľa neho spoliehať najmä na dodávky plynu zo západu prostredníctvom reverzných tokov s Českou republikou a s Rakúskom a na plyn v zásobníkoch.

„Na Slovensku vyžadujú predpisy mať zabezpečené zásobovanie chránených zákazníkov na 30 dní. SPP tak garantuje bezpečné a plynulé dodávky vysoko nad rámec požiadavky zákona aj v prípade mimoriadnej situácie,“ konštatoval Holeš.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Vahram Chuguryan
Firmy a inštitúcie Gazprom