Za stáčanie tachometrov môžete dostať pokutu aj 50-tisíc eur

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Auto pokuta rychlost cestny pirat tachometer
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 24. novembra (WebNoviny.sk) – Neoprávnená manipulácia s počítadlom najazdených kilometrov v automobiloch bude zakázaná. Vyplýva to z novely zákona o podmienkach prevádzky vozidiel v premávke na pozemných komunikáciách, ktorú v utorok schválil parlament.

Poslanci za Smer-SD Anton Martvoň a Otto Brixi právnou normou rovnako zakazujú zadováženie technických prostriedkov alebo softvéru inej osobe, či ponúkanie takýchto služieb za účelom neoprávnenej manipulácie s tachometrom.

„Ako ukazuje dlhoročná slovenská aj zahraničná prax, pretáčanie kilometrov je v súčasnosti veľmi výhodným obchodom, na ktorom sa dá obohatiť. S príchodom digitálnych odometrov nastúpili softvéroví odborníci a stáčanie kilometrov dostalo iné rozmery. Pri tomto úkone si dnes už nikto nezašpiní ruky, kilometre sa totiž stáčajú pomocou počítača napojeného priamo do servisnej zásuvky v aute,“ argumentujú Martvoň a Brixi. Za neoprávnenú manipuláciu s počítadlom kilometrov bude môcť Slovenská obchodná inšpekcia udeliť pokutu od 3000 do 50 000 eur.

Právnické a fyzické osoby podnikateľov predávajúce automobily majú podľa novely zakázané predávať, respektíve sprostredkovávať predaj automobilov so stočenými kilometrami. Za porušenie je sankcia od 3 000 do 50 000 eur, pri opakovanom porušení zákona do 100 tisíc eur. SOI bude môcť pri opakovanom porušovaní zákona dať podnet živnostenskému úradu na zrušenie živnostenského oprávnenia dotknutej spoločnosti. Akékoľvek neoprávnené manipulácie s odometrom budú Stanice technickej kontroly, autoservisy či kontroly originality nahlasovať SOI. Martvoň a Brixi definujú, že manipulovať s tachometrom môže výrobca, zástupca výrobcu alebo autorizovaný servis na základe pokynu výrobcu.

Novela zároveň zakazuje používanie tzv. antiradarov, uvádzanie, sprístupnenie alebo ponúkanie týchto antiradarov na slovenský trh a používanie zvláštnych výstražných svetiel a znamení neoprávneným osobám. Návrh rovnako zakazuje prezentáciu informácií, výrobkov, technických prostriedkov alebo ponúkanie služieb zakázaných podľa navrhovanej novely.

Po podpísaní prezidentom má právna norma nadobudnúť účinnosť 1. marca 2016.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Anton MartvoňOtto Brixi
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republiky