Čo urobil štát s miliardou eur? Toto video vám to priblíži

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Slovensko digital
Foto: YouTube/slovensko digital

BRATISLAVA 25. november (WebNoviny.sk) – Operačný program Informatizácia spoločnosti (OPIS), ktorý začal v roku 2007, mal veľké ambície. Slovensko už stál takmer miliardu eur a mal pre občanov vytvoriť systém, vďaka ktorému by mnohé veci vybavili z pohodlia domova a nemuseli by ísť osobne na úrady.

Ako to už býva na Slovensku zvykom, realita je úplne iná. Výsledky OPIS-u už kritizoval aj prezident Andrej Kiska. „Dnes po ôsmich rokoch je jasné, že štátu sa podarí splniť presne polovicu zadania, minúť takmer 900 miliónov eur. Minúť ich často netransparentne a v mnohých prípadoch bez akéhokoľvek úžitku,“ povedal začiatkom novembra na konferencii ITAPA 2015 – No Borders. Propagovaná stránka www.slovensko.sk nie je podľa neho prehľadný portál elektronických služieb štátu, ale smutným internetovým pomníkom neprijateľného rozsahu byrokracie, ktorému musia ľudia naďalej čeliť —-> VIAC V TOMTO ČLÁNKU

Na nedostatky OPIS-u sa najnovšie snaží poukázať aj komunita IT profesionálov, aktivistov a ľudí z IT prostredia verejnej správy. „Úradníkom stále robíme poštára a veľa sa nezmenilo. Končí sa rok 2015, máme internet v mobilných telefónoch, onedlho budú na cestách jazdiť elektrické autá bez šoféra a začíname sa rozprávať o hrozbách umelej inteligencie. Je najvyšší čas, aby aj štát využíval moderné technológie – a využíval ich rozumne.“ píše sa pod videom, ktoré sa objavilo na YouTube.

Video: Informatizácia spoločnosti na Slovensku

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej Kiska
Firmy a inštitúcie WBN