Sedem chutí piva Laciho Hornáčka

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať

BRATISLAVA 26. novembra (WBN/PR) – Odborník na párovanie jedla s pivom a známy šéfkuchár Laci Hornáček sa nechal inšpirovať rozmanitým svetom pív. Výsledkom je zaujímavá knižná novinka Sedem chutí piva z dielne vydavateľstva Slovart, ktorá v týchto dňoch prichádza na knižný trh. Pivári a gurmáni v nej nájdu praktický návod, ako čo najchutnejšie kombinovať pivo s jedlom. Dvestostranová, bohato ilustrovaná publikácia je plná podnetov na jedinečné chuťové spojenia pív s jedlami od nátierok a chuťoviek, cez ľahšie letné pokrmy až po grilované a pivárske klasiky, a nechýba ani sladká bodka na záver. „Kuchárka“, aká doteraz na slovenskom knižnom trhu chýbala, obsahuje približne sto originálnych receptov spolu s informáciami o pive, jeho histórii, výrobe a rozdelení do chuťových kategórií. Tie zadefinoval program Sedem chutí piva spoločnosti HEINEKEN Slovensko, podľa ktorého nesie kniha svoj názov.

Šéfkuchár Laci Hornáček sa pri tvorbe receptov pre knihu Sedem chutí piva oprel o pravidlá programu, ktorý učí Slovákov objavovať pivné chute a správne ich kombinovaťs jedlom. Preto každý z receptov obsahuje odporúčanie, aký druh piva z pestrej škály chutí sa k danému jedlu ideálne hodí. „Kniha vznikla na základe mojej dlhoročnej práce, pričom všetky recepty sú vyskúšané v praxi. Hlavnou inšpiráciou pre konečnú podobu knihy bola pre mňa spolupráca so spoločnosťou HEINEKEN Slovensko na téme pivného someliérstva v rámci rovnomenného programu Sedem chutí piva ,“ uvádza autor knihy Laci Hornáček.

Pri príprave knihy preto úzko spolupracoval s obchodným sládkom spoločnosti HEINEKEN Slovensko Karolom Francem, s ktorým každý jeden recept navarili, nafotili a degustovali s pivom z odporúčanej chuťovej kategórie. Karol France, ktorý v pivovare Hurbanovo pracuje už takmer 40 rokov, je zároveň odborným garantom a konzultantom „pivárskej“ časti tejto netradičnej kuchárskej knihy.

Knihu vydalo vydavateľstvo Slovart a v týchto dňoch ju prináša na predvianočný knižný trh. Riaditeľ vydavateľstva Juraj Heger hovorí: „Sme veľmi radi, že práve v tomto období prinášame na knižný trh publikáciu, aká na našom trhu vyslovene chýbala. Kniha ulahodí pivným gurmánom aj gurmánskym pivárom, a môže byť príjemným vianočným darčekom pre muža aj ženu. Knihu sme prvýkrát predstavili na tohtoročnej výstave Bibliotéka, kde mohli návštevníci ochutnať aj niekoľko receptov z dielne Laciho Hornáčka.

O programe Sedem chutí piva

Program Sedem chutí piva spoločnosti HEINEKEN Slovensko približuje konzumentom rozmanitý svet pivných chutí. Zaraďuje ich do siedmich základných kategórií podľa chuťových profilov – od sladkých a ovocných (1.) cez ľahké (2.) či mierne horké (3.), potom chmeľové a horké (4.), pokračujúc ťažkými a korenistými (5.), sladovými (6.) až po tmavé a silné (7.). Program zároveň zadefinoval základné pravidlá párovania piva s jedlom, ktoré otvárajú dvere vlastnej kreativite rekreačných i profesionálnych kuchárov a vedú do sveta nových gurmánskych zážitkov.

Viac informácií: www.sedemchutipiva.sk

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Heineken Slovensko