Železnice zaviedli SMS lístky, ale iba na týchto tratiach

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Vlak
Foto: ilustračné, SITA/Marián Peiger

BRATISLAVA 28. novembra (WebNoviny.sk) – Cestujúci vo vlakoch Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) môžu cestovať aj na SMS lístok. Nový druh lístka kúpený cez mobilný telefón je dostupný zatiaľ zo staníc na troch vybraných linkách, a to z Trnavy do Kútov, z Čadce do Makova a na linke Humenné – Stakčín.

Zatiaľ vybrali trasy s veľkým podielom malých zastávok

Na tento druh cestovného lístka môžu tak cestovať ľudia zo 40 staníc. Ako informovala riaditeľka odboru komunikácie ZSSK Jana Morháčová, táto služba je výhodou najmä pre cestujúcich nastupujúcich do vlakov na miestach, kde nie je dostupný predaj cestovných dokladov v pokladnici.

„Zavádzame SMS lístky ako novú možnosť na bezproblémové a rýchle zakúpenie cestovných dokladov. V pilotnej fáze sme vybrali trasy s veľkým podielom malých zastávok, kde sa nepredávajú lístky v pokladniciach. Cestujúci si doteraz kupovali lístky priamo vo vlaku. Museli však vyhľadať vlakvedúceho, aby sa nedostali do pozície čierneho pasažiera,“ uviedol riaditeľ úseku obchodu ZSSK Jozef Schmidt.

SMS lístok je cenovo porovnateľný s lístkami, ktoré si ľudia kupujú v pokladnici

Lístok je určený na krátke cesty, do ôsmich, prípadne 20 kilometrov. Pri dlhších cestách dostane cestujúci nadväzný lístok od vlakvedúceho, ak oň požiada pri prvej kontrole, a to do akejkoľvek cieľovej stanice na celom Slovensku. Nadväzný lístok sa vystavuje bez doplatku, prirážky či cenového zvýšenia. Aby túto službu mohli využiť aj ľudia s nárokom na zľavy či bezplatnú dopravu, cez telefón sa dajú kúpiť štyri typy cestovných lístkov.

Ako informuje Morháčová, lístok je cenovo porovnateľný s lístkami, ktoré si ľudia kupujú v pokladnici. Ak však využije SMS cestovný lístok na stanici s otvorenou pokladnicou, bude drahší. SMS lístky budú platiť na vzdialenosť, respektíve čas. Zo staníc, kde nie je zabezpečený predaj lístkov, budú SMS lístky platiť na vzdialenosť osem kilometrov, respektíve na 30 minút. Zo staníc, kde je zabezpečený predaj lístkov, budú platiť na 20 kilometrov, respektíve 60 minút. SMS lístok platí pre druhú vozňovú triedu v regionálnych vlakoch, konkrétne v osobných vlakoch (Os), zrýchlených vlakoch (Zr) a regionálnych expresoch (REX).

Cestujúci na nákup lístkov môžu použiť mobily registrované v sieťach troch mobilných operátorov, a to Orange Slovensko, Slovak Telekom a O2 Slovensko. Na nákup SMS cestovného lístka nie je však možné použiť mobily registrované v sieťach zahraničných mobilných operátorov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie ZSSK Železničná spoločnosť Slovensko