NDS začala predpredaj elektronických diaľničných známok

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Úsek diaľnice D1 Dubná Skala - Turany slávnostne otvorili
Pohľad na úsek diaľnice D1 Dubná skala - Turany v smere Sučany z mimoúrovňovej križovatky pri meste Martin pri príležitosti slávnostného otvorenia úseku diaľnice D1 Dubná skala - Turany. Vrútky, 10. júl 2015. Foto: SITA/Milo Fabian

BRATISLAVA 1. decembra (WebNoviny.sk) – Národná diaľničná spoločnosť, a.s. (NDS) v utorok oficiálne začala s predpredajom nových elektronických diaľničných známok pre autá do 3,5 tony. Motoristi ich budú môcť využívať od začiatku budúceho roka namiesto súčasných papierových nálepiek. Terajšie ročné nálepky platia ako stále do konca januára nasledujúceho roka. Ceny a dĺžka platnosti známok sú rovnaké ako v súčasnosti – ročná za 50 eur, tridsaťdňová za štrnásť eur a desaťdňová za desať eur. Predpredaj e-známok sa začal na informačno-predajnom mieste NDS na slovensko-maďarskom cestnom hraničnom priechode Čunovo v smere na Slovensko.

Výhodou nového systému predaja diaľničných známok bude aj to, že motoristi už nebudú musieť z predného skla auta zoškrabovať nálepky. Dostanú doklad o zaplatení a registrácii vozidla do systému spoplatnenia. V hotovosti bude možné platiť len na tradičných predajných miestach, napríklad na čerpacích staniciach, a platobnými kartami cez mobilnú aplikáciu, internet a v automatoch. Pred blížiacim sa skončením platnosti e-známky dostane motorista informáciu emailom. V diaľničnej sieti bude sprevádzkovaný kontrolný systém elektronických diaľničných známok. Kamery budú snímať prechádzajúce motorové vozidlá, identifikovať ich evidenčné čísla a v rámci kontroly úhrad budú zisťovať, či motorové vozidlo má alebo nemá zakúpenú elektronickú známku.

NDS pôvodne uvažovala o paralelnom používaní papierových nálepiek a elektronických známok na začiatku po ich zavedení. Od tohto zámeru napokon ustúpila. „Keď sa zavádzajú nové systémy a hlavne, keď je to vo fáze súťaže alebo len prípravy projektu, tak sú možno neistoty a riziká. Systém elektronickej diaľničnej známky je tak pripravený, že nie je nutná paralela používania elektronických diaľničných známok aj diaľničných nálepiek, ktoré sme poznali doteraz,“ potvrdil nedávno generálny riaditeľ NDS Milan Gajdoš. Od 1. januára 2016 sa tak budú používať iba elektronické diaľničné známky. Ak majiteľ auta zmení evidenčné číslo, ale stále ide o to isté vozidlo, zakúpená e-známka zostane platná. Pri predaji auta bude platiť iba pre toto vozidlo a pre nové bude potrebné kúpiť novú známku. O zavedení známok s platnosťou 24 hodín diaľničiari zatiaľ neuvažujú. „Nateraz takýto systém nie je zavedený ani v okolitých krajinách. Bola by to komplikácia, ktorá by vytvárala viac negatív ako pozitív,“ dodal Gajdoš.

Riaditeľ Inštitútu pre dopravu a hospodárstvo Rastislav Cenký si myslí, že ak bude zavedenie elektronických známok dobre zvládnuté a bude ho sprevádzať dostatočná informačná kampaň, vodičom by to nemalo priniesť komplikácie. „Elektronické diaľničné známky vnímame ako dobrý projekt, ak náklady na distribúciu a manažment budú nižšie ako pri klasických známkach,“ uviedol pre agentúru SITA Cenký. Elektronické diaľničné známky podľa neho núkajú viac možností pri spoplatnení cestnej infraštruktúry. „V prípade, že sa ukáže, že náklady na elektronické známky budú po roku nižšie, bude tu možno aj priestor na zníženie ich ceny,“ dodal.

Zákazku na vybudovanie a prevádzku systému diaľničných elektronických známok pre autá do 3,5 tony získala mýtna spoločnosť SkyToll, a. s. NDS jej bude uhrádzať za tieto služby 2,78 % z príjmov z predaja známok v etape prevádzkovania systému. Predpokladaná cena bola 30,8 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty (36,96 mil. eur vrátane dane). Poskytovanie služby bude trvať 67 mesiacov, teda päť rokov a sedem mesiacov. V predpokladanej hodnote je zahrnutá aj opcia na predĺženie zmluvy o 36 mesiacov za 12,4 mil. eur bez dane (14,88 mil. eur s daňou).

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie NDS Národná diaľničná spoločnosť