Euro v utorok posilňovalo voči doláru

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Dolár euro
Foto: Ilustračné, SITA/AP

LONDÝN 1. decembra (WebNoviny.sk) – Euro v utorok posilnilo voči doláru. Spoločnú menu podporili údaje zo spracovateľského priemyslu eurozóny, ktorý v novembri zaznamenal najvyššiu aktivitu za 19 mesiacov. Tlak na ďalšie uvoľnenie menovej politiky v menovej únii znížila aj správa z trhu práce v najväčšej európskej ekonomike Nemecka, kde miera nezamestnanosti minulý mesiac klesla na nové rekordné minimum.

Euro voči doláru posilnilo o 0,3 % na 1,0594 USD/EUR. Dolárový index klesol o 0,2 % na 100,02 bodu. Vystupňované očakávania, že Európska centrálna banka na štvrtkovom zasadnutí rozšíri opatrenia s cieľom zrýchliť infláciu v eurozóne, viedli za posledných šesť týždňov k poklesu kurzu eura voči americkému doláru o takmer 8 %.

Kurz českej koruny voči euru zostal v utorok silný, hoci index nákupných manažérov českého priemyslu sa v novembri zotavil menej, ako sa očakávalo. V porovnaní s predošlým dňom sa kurz koruny do 11:04 SEČ nezmenil a zostal na úrovni 27,025 CZK/EUR. Oproti predchádzajúcemu dňu sa nezmenil ani kurz maďarského forintu a obchodoval sa na úrovni 310,500 HUF/EUR. Poľský zlotý však oslabil o 0,01 % na 4,267 PLN/EUR.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať