SR pochybila pri polovici skúmaných operácií zo zdrojov EÚ

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Europska unia
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 5. decembra (WebNoviny.sk) – Slovensko spravilo chyby pri polovici zo šestnástich operácií, ktoré využili finančné prostriedky Európskej únie (EÚ). Išlo o pochybenia najmä v oblasti verejného obstarávania, nadmerného vykazovania poľnohospodárskej plochy či neoprávnených poľnohospodárskych pozemkov.

Vyplýva to z výročnej správy Európskeho dvora audítorov (EDA) o plnení rozpočtu EÚ za rok 2014 a o európskych rozvojových fondoch. Inštitúcia európskych audítorov predstavila výročné správy v piatok na Najvyššom kontrolnom úrade SR (NKÚ). „Typickými chybami sú napríklad preplatenie výdavkov, ktoré boli neoprávnené, alebo nákupy bez náležitého uplatnenia pravidiel verejného obstarávania,“ povedal počas prezentácie výročnej správy člen EDA Ladislav Balko.

EDA hodnotil spoľahlivosť minuloročnej účtovnej závierky EÚ bez výhrad, vzhľadom na správne vypracovanie v súlade s medzinárodnými štandardmi, príjmy boli z celkového hľadiska zákonné a riadne. Problémom sú platby, ktoré ovplyvnila významná chybovosť. Z tohto dôvodu EDA vyjadril záporný výrok k zákonnosti platieb. Rozpočtový rok 2014 bol prvým rokom programového obdobia EÚ 2014 – 2020, väčšina výdavkov EÚ tak bola naplánovaná ešte v období 2007 – 2013. Z tohto dôvodu sa objavujú problémy finančného riadenia podobné ako v predchádzajúcich rokoch.

EDA preveroval využívanie finančných prostriedkov EÚ, pričom upozornil hlavne na oblasti, v ktorých sa vyskytlo najväčšie riziko nezrovnalostí vo výdavkoch. Výdavky v roku 2014 dosiahli výšku 142,5 mld. eur, resp. približne 285 eur na jedného občana. Odhadovaná chybovosť, čiže miera nezrovnalostí za platby v roku 2014, predstavovala 4,4 % (podobne ako v roku 2013 – 4,5 %). Neustále však prekračuje dvojpercentný prah významnosti. EDA zistil rovnakú chybovosť (4,6 %) v rámci spoločného hospodárenia s členskými štátmi a vo výdavkoch riadených priamo komisiou.

EDA odporučil, aby Európska komisia čo najskôr analyzovala oblasti trvalo vysokej chybovosti a posúdila príležitosti na jej znižovanie a zároveň posilnenie zamerania na výkonnosť v oblasti výdavkov. Práve nápravné opatrenia, ktoré vykonali orgány v členských štátoch, ako aj samotná komisia, mali pozitívny vplyv na odhadovanú chybovosť. Celková odhadovaná chybovosť by bez nich dosiahla 5,5 %.

Prípady podozrení z podvodu, ktoré EDA zistí, zasiela Európskemu úradu pre boj proti podvodom (OLAF) na analýzu a prípadné vyšetrovanie. V roku 2014 zistili 22 prípadov podozrenia z podvodu. Ročný rozpočet EÚ sa vynakladá na oblasti poľnohospodárstva a rozvoja vidieckych a mestských oblastí, projekty dopravnej infraštruktúry, výskum, školenia pre nezamestnaných, podporu krajinám, ktoré sa usilujú o pristúpenie k EÚ alebo pomoc susediacim a rozvojovým krajinám.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať